Fjuri: "Boks ima veliki problem sa dopingom"

Autor: Beta Beta
utorak 24.11.2015.
16:57
Izvor: Beta

Britanski bokser Tajson Fjuri rekao je danas da boks ima "veliki problem" sa dopingom i da bi "bilo poštenije da se legalizuju nedozvoljene supstance", iako bi to loše uticalo na zdravlje sportista.

Beta/AP Photo/Czarek Sokolowski
Beta/AP Photo/Czarek Sokolowski

Povezane vesti

Fjuri će u subotu u Diseldorfu boksovati protiv svetskog prvaka u teškoj kategoriji u verzijama WBA, WBO, IBF i IBO Ukrajinca Vladimira Klička. Taj meč je trebalo da se održi 24. oktobra, ali je otkazan pošto je Kličko povredio list leve noge.

"Mogu da pogledam čoveka i kažem da li je pun droge, dovoljan je jedan pogled na njegovo telo. Boks ima mnogo problema sa dopingom. Ali, to me ne uznemirava pošto na kraju presudi odlučnost, a ne nedozvoljene supstance", rekao je Fjuri za Bi-Bi-Si (BBC).

On je naveo da bi "bilo pošteno" da se legalizuje doping u sportu.

"Ako živimo u demokratskom svetu, znači da moramo da budemo otvoreni za drugačije stvari. Zašto ne bismo legalizovali doping u sportu, tada bi sve bilo pošteno. Ako upravljačka tela sportskih organizacija to žele da urade, to bi bilo poštenije. Ne možete da mi kažete da 99 odsto sportista ne uzimaju doping, kada imaju tela kao grčki bogovi", rekao je 27-godišnji Fjuri.

On je dodao da bi uzimanje nedozvoljenih supstanci imalo dugoročni uticaj na zdravlje.

"Ako neko želi da se napuni dopingom, to će samo skratiti njegov život. Time se opterećuje srce, jetra, pluća, bubrezi. To je siguran put do srčanog udara. Mnogo mladih bodibildera i dizača tegova dožive srčane udare, pošto su toliko 'napumpani' i to srce ne može da izdrži", rekao je Fjuri.

Kontrolni odbor britanskog boksa saopštio je da se oštro protivi dopingu u sportu, a generalni sekretar Robert Smit rekao je da se ne slaže da je doping "veliki problem boksa".

Fjuri je neporažen u 24 borbe, uz 18 nokauta. Britanac želi da postane prvi bokser koji je pobedio Klička još od Lejmona Brustera, aprila 2004. godine.

Kličko ima 39 godina, a neporažen je u ringu duže od decenije, ima 64 pobede i tri poraza, uz 54 nokauta.




Ne propustite