Dokle više? GGG i Kanelo su ostavili sve u ringu, sudije uništile borbu

Autor: Pavle Knežević
nedelja 17.09.2017.
09:59
Izvor: Sportske.net

Meč koji smo čekali tokom cele godine opravdao je sva očekivanja, ali su fantastičnu akciju u ringu neobjašnjivo upropastile sudije.

Beta/AP/Isaac Breken
Beta/AP/Isaac Breken

Povezane vesti

Toliko smo čekali na duel najveće zvezde boksa Kanela Alvaresa i najvećeg nokautera, strašnog Genadija Golovkina. Meč je "isporučio" sve, uživali smo u fantastičnoj akciji i borbi, a onda...

Sva tragedija boksa prikazana u jednoj večeri: gledali smo možda i najbolji meč u ovoj fenomenalnoj godini, a onda su došle sudije i upropastile sve. Jedino duel Entonija Džošue i Vladimira Klička iz aprila može konkurisati ovoj borbi kao bokserski događaj godine.

Dvojica najboljih "srednjaša" na svetu i dvojica iz vrha "paund for paund" liste, Genadij "GGG" Golovkin i Saul "Kanelo" Alvares odboksovali su nezaboravan meč, koji je zvanično završen nerešeno podeljenom odlukom sudija.

Posle 12 rundi pred više od 20.000 ljudi u Las Vegasu, sudija Dejv Moreti bodovao je borbu 115:113 za Golovkina, Don Trela je meč video nerešeno 114:114, dok je ozloglašena sudija Edelejd Berd bodovala neobjašnjivo 118:100 za Alvaresa, dakle 10:2 u rundama za Meksikanca. Potpuno neobjašnjivo i ne prvi put, a ovakve sumanute odluke su rak-rana "plemenite veštine".

Kazahstanac Golovkin je zadržao svoje pojaseve u verzijama IBF, WBA, WBC i WBO. Alvares je ostao šampion časopisa Ring i linealnog pojasa, verovatno najvrednijeg od svih, koga je osvojio pobedivši Migela Kotoa pre dve godine.

U ugovoru ove dvojice 27-godišnji Alvares ima klauzulu orevanšu, ali se ne zna da li će je iskoristiti. Prema svemu što smovideli, revanš bi zaista bio na mestu, iako se velika većinanovinara, među kojima i ovaj sajt, slaže da je 35-godišnji Golovkinuradio dovoljno da izvuče pobedu.

Ali, kako kaže nepisano pravilo, kad je borba ovako bliska, nijedan rezultat se ne može smatrati nepravednim. Osim, naravno, sramnih 118:110.

Što se tiče same borbe, ona se odvijala otprilike kako su je Moreti i Trela bodovali. Borba je išla na obe strane, obojica su osvajali runde, napadali, pogađali i pružili ljubiteljima sjajnu akcionu borbu. Alvares (49 pobeda, poraz i dva remija) bio je bolji u početku i sjajnim kretnjama sa strane uspeo je da izbegava udarce Golovkina (37 pobeda, 33 nokautom, 0 poraza, jedan remi).

Kanelo se sjajno kretao, uspešno kontrirao u telo i bacao prednji direkt. Kako su, međutim, runde odmicale, Golovkin je počeo da napada i nalazi rupe u Alvaresovom gardu, a onda da pogađa i levom i desnom.

Oba borca su ušla u poslednje tri runde sa željom da odluka ne padne sudijama. Bacali su "bombe", ali niko nije uspeo da zaustavi rivala. Na kraju meča su obojica podigli ruke u slavlju i poleteli u zagrljaj svojim trenerima, ali samo da bih sačekao hladan tuš.

Golovkin Alvarez

Sudija Berd ima dobro poznatu istoriju kontroverznih odluka, pogotovo kada Alvares boksuje. Golovkinov trener Abel Sančes je otkrio posle meča da je tražio od Sportske komisije Nevade da ona ne sudi, a tu su prethodnih godina tražili i kampovi drugih boraca, ali uzalud.

Ne propustite

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Roj Kin 16
Sunday, 17.09.2017
10:12

Ovo je strašno, ovo je sistematsko uništavanje boksa u to sam siguran, Golovkin ga nije razvalio, ali je sigurno pobijedio i to jednooglasnom odlukom.. Kanelo ako želi da pokaže da je čovjek, tražiće revanš, ako ga ne bude tražio, jasno je ko je pobjednik..

avatar
Sportakus
Sunday, 17.09.2017
10:07

Smijesno, Golovkin je trebao da pobijedi, zaista ne znam zasto su zene sudije u boksu, a i da nije zena zasto joj se dopusta da sudi i dalje. Boks je mrtav i moraju da izvlace revans za jos para, inace je ovo Triple G dobio, ali mozda ne zele da i on karijeru zavrsi sa svim pobijedama, sigurno bi imao 40 i nesto do kraja karijere