Zbog čega se Englezi brukaju u Evropi?

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 25.02.2015.
23:52
Izvor: Bojan Jovanović Figo

Iako ulažu najviše novca u fudbal, engleski klubovi u poslednjih nekoliko prave sramotne rezultate u Ligi šampiona. Koji su pravi razlozi dekadencije "ostrvskog fudbala"?

Beta/AP Photo/Matt Dunham
Beta/AP Photo/Matt Dunham

Povezane vesti

Još uvek je rano da se svode računi, ali deluje kao da je jedino Čelsi ostao u trci za prolazak u TOP 8 Lige šampiona!

Zahvaljujući fenomenalnom golmanu Tibu Kurtoi "Plavci" su uspeli da odigraju 1:1 sa Pari Sen Žermenom na "Parku Prinčeva", dok su Arsenal i Mančester Siti na korak od eliminacije u najprestižnijem evropskom takmičenju. Englezi se muče da se plasiraju u grupnu fazu, a ako i prođu dalje, brzo bivaju eliminisani. Ovo je već postalo trend i pitanje je kada će se prekinuti.

I vrapci na grani znaju da u Premijer ligi igraju najskuplji igrači i da su veoma dobro plaćeni, ali pravo pitanje je zbog čega se ne igra najbolji fudbal u Engleskoj?

Verujem da je glavni razlog lošijih rezultata Premijerligaša u Evropi to što nema dovoljno kvalitetnih domaćih fudbalera u engleskim timovima.

Ljudi moji, pa najveća zvezda u Premijer ligi, kada su u pitanju domaći fudbaleri, je Hari Kejn. Možete da zamislite kakva budućnost očekuje "Gordi Albion" kad će im glavna uzdanica biti prosečni (po mom mišljenju) napadač Totenhema.

Bogatim vlasnicima engleskih klubova je lakše da kupuju već gotove i "obrađene" fudbalere nego da prave nove, mlade i perspektivne. Sve je manje "ostrvskih bisera".

Drugi razlog dekadencije engleskog fudbala su nova tržišta. Pre pet, šest godina, bogataši sa istoka su uglavnom ulagali u premijerligaške klubove, ali su u međuvremenu i klubovi iz ostalih delova Evrope postali zanimljivi za strane ulagače, tako da više nema toliko velikih zvezda na "ostrvu" kao što je to bio slučaj pre nekoliko sezona.

Vlasnici engleski timova više i nemaju veliki izbor kada je u pitanju kupovina igrača. Veliki evropski timovi čuvaju najveće zvezde, pa se tako dogodilo da Luj van Gal potroši 200 miliona letos na igrače koji neće pomoći "Đavolima" da vrate titulu na "Teatar snova".

Dakle, u Engleskoj igraju najskuplji igrači, ali su najbolji engleski timovi očigledno nekonkurentni u evropskim takmičenjima, kada se namerače na ozbiljne evropske timove. Nije sve u parama...

Ne propustite

Ne propustite