Zašto je u transferu De Hee sam igrač najmanje bitan?

Autor: Đorđe Đokić
četvrtak 20.08.2015.
23:11
Izvor: Đorđe Đokić

Ima li sapunica oko De Hee više ikakve veze sa španskim golmanom i ko će na kraju biti gubitnik.

BETA/AP Photo/Jon Super
BETA/AP Photo/Jon Super

Povezane vesti

Iako to deluje čudno, samo je jedno izvesno u sapunici oko De Hee i njegovog povratka u Madrid. De Hea će biti igrač Reala iz Madrda, pre ili kasnije.

Jasno je da je golman doneo odluku, da želi natrag kući i da tu više nema mogućnosti za promene odluke. Nije međutim baš sigurno da će on i Real biti dobitnici u čitavoj priči, a u toku je rat dva najveća kluba na svetu oko potpuno druge stvari, ma koliko mediji zapostavljali uzroke.

Jer ovo nije priča o De Hei, da jeste Španca bi Junajted prodao još početkom jula za prvu ponudu koju su imali na stolu. Ovo je priča o najvećem fudbalskom klubu na svetu i borbi za prevlast.

Ukoliko zanemarimo navijačke strasti, kad govorimo o "najvećem" moramo gledati bilanse. Jer to i jeste ono oko čega se trka vodi. Real je na vrhu, Junajted je kandidat za presto i to veoma ozbiljan. Barsa i Bajern kaskaju, ali i pored rezultata u poslednje vreme imaju previše ograničenja da bi ikad ozbiljno ugrozili dvojac na vrhu. Svi ostali nisu previše bitni u ovom trenutku.

Kada se bude sumirala ova godina izvesno je da će Real i Mančester Junajted biti zadovoljni onim što vide u svojim finansijskim knjigama. Sa ugovorima koje su u poslednje vreme potpisali i sa promenama koje čekaju Real, Junajtedu fale samo dve stvari da preuzme presto. Prvo, fale im uspesi na sportskom polju, tj povratak u konkurenciju na svim frontovima i fali im da osvoje prevlast nad Realom na tržištu transfera.

Prvo je mnogo lakše. Junajted bi već  ove sezone mogao da bude u trci za titulu i u završnoj fazi Lige šampiona. Drugo je međutim ozbiljan poduhvat, a mnogo toga što se dešava proteklih meseci može se povezati upravo sa tim ciljem.

Vudvord ima ozbiljan izazov da kod brendiranja Junajteda kao "najveće fudbalske priče ikad ispričane" objasni kako to da Junajtedovi najbolji igrači na kraju završe u Madridu. Đavolima se to ponavlja. Ima on dovoljno aduta u rukavu, poput pre svega broja navijača i njihove kupovne moći (julske brojke Adidasa su nešto što Vudvord nosi u novčaniku verovatno ispred slika žene i dece), ali od rešenja problema ovog izazova zavisi uspešnost kompletnog posla.

Gde se onda tu uklapa De Hea?

Njegov problem je što je izabrao pogrešan trenutak da ostvari dečačke snove. Pogrešniji nije mogao.

Junajted, ukoliko želi da pobedi u ratu, ne sme da pusti Španca u Madrid ukoliko ne dobije nešto za uzvrat što bi moglo da se predstavi kao pobeda. Nema to veze sa novcem, on je najmanje bitan u celoj priči, kao što sam iznos plaćen za Di Mariju nije previše važan.

Šta bi Junajted mogao da predstavi kao pobedu?

Postavljena cena od 35 miliona funti je prvi mamac. Junajted bi mogao da predstavi kao najskupljeg golmana na planeti, Real kako se isprsio da dovede još jednog Galaktikosa. Ipak, opet bi Junajted izgledao kao filijala.

Druga opcija, bolja za Đavole, je da Junajted dobije nekog od igrača Reala kao zamenu, svakako ne Navasa već nekog od nosioca igre. Ove dve opcije bi čini se najviše ličile na nerešeno i možda su najrealnije, više prva nego druga.

Koliko Junajted ima vremena za čekanje u ratu nerava? Čini mi se da su Đavoli u boljoj situaciji i da mogu da čekaju nervozu Reala. Rekoh da novac nije pitanje, pa ukoliko zanemarimo potencijalni gubitak od npr 20-30 miliona evra koliko bi Real mogao da nudi u narednim ponudama, Junajted je u dobroj situaciji. Prvo, na ruku im ide to što Real nema golmana. Odlazak Kasiljasa je jasan signal da Real računa na De Heu već ove sezone, pošto teško da neko ozbiljan veruje da će sa trenutnim kadrom u bitku na svim frontovima.

Šta bi Junajted dobio ukoliko De Heu zakuca za tribine? Za početak to bi bio način da upozori sve buduće igrače kojima padne na pamet da pogledaju u pravcu drugog kluba, Reala posebno. Svaka sledeća zvezda koja pogleda u pravcu Madrida dobro će razmisliti o tome želi li da ugrozi svoju karijeru na taj način. Navijači su spremni to da prihvate, bez obzira na sve bolje koje je internet doneo, oni čije je mišljenje bitno su oni na tribinama. Što se njih tiče, De Hea je prešao granicu. Drugi dobitak je što bi Real teško naredne sezone dolazak De Hee mogao da predstavi kao Galaktikosa. Fudbaler koji nije igrao godinu dana ne ulazi u tu kategoriju, da ne pričamo o periodu koji bi De Hei (inače igraču koji nije baš imao radne navike kad je došao u Englesku, te je pitanje u kom bi stanju bi narednog juna) trebao da se vrati u formu.

Kako god, De Hea bi mogao da bude veliki gubitnik. Čini se da je upravo zato u njegovom kampu došlo do promene u razmišljanju. Još uvek nema objava, ali između redova usled nekoliko poteza koje je povukao deluje da nema baš puno strpljenja i da je krenuo pritisak na Madriđane da odrade posao u narednih 10-ak dana. U Mančester su stigli njegovi roditelji. Nakon što je poslat da trenira sa omladincima, porodica De Hea je ponovo na okupu, tu su da pomognu sinu da ne bude sam u prelomnim trenucima.

Ono što De Heu svakako mora da brine je i njegova pozicija u reprezentaciji Španije. Čeka ga Evropsko prvenstvo, teško je očekivati da će dobiti šansu ukoliko presedi sezonu na tribinama. Još jedan argument koji je na strani Junajteda.

Na drugoj strani, Đavoli moraju da budu obazrivi. "Španski" gang je prilično brojan u svlačionici i odnos prema De Hei bi mogao da ugrozi odnose u ekipi što bi moglo da bude pogubno.

No, kao što rekoh De Hea nije bitan. Novac jeste, ali ne par miliona. Borba je oko većih suma. Ko će napraviti najskuplji transfer ovog leta? I svakog narednog. Može li Vudvord do pobede?

Ne propustite

Komentari

68 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
djura70
Tuesday, 25.08.2015
02:08

Što se tiče finansija i prevlasti na globalnom planu članak je OK. Međutim,ako su samo fudbalske stvari u pitanju, postoji najmanje 10 klubova u Evropi i bar 4 u Južnoj Americi koji su po svim parametrima veći od globalističke tvorevine s kraja prošlog veka zvane MU. Fudbalski kvalitet nekih Kerika, Smolinga i sličnih nije vredan pomena. Pa tamo su samo Runi i Mata igrači svetskog kalibra. Samo je sir Alex pravio šampione od sumnjivih likova. Sa Holanđaninom će se i ove godine boriti za 4. mesto i LŠ, a u Evropi neće proći drugu grupnu fazu!

avatar
BrutalnoIskren#7
Tuesday, 25.08.2015
22:09

O kvalitetima Kerika dovoljno govori nekadasnja izjava Fergusona kako kad sastavlja tim prvo stavlja Kerika pa onda slaze ostatak ekipe. A inacese prica o najtrofejnijem klubu Engleske i 4strukom prvaku Evrope. A porediti klubove iz Amerike sa UTD-om je besmisleno.

avatar
@stats
Thursday, 03.09.2015
09:38

Junajted nema 4 titule..

avatar
Wazza77
Friday, 21.08.2015
17:20

Konacno da prenesete ovu vest da i nasi ljudi znaju o cemu se radi u svetu fudbala...Odlican clanak!!!

avatar
Capitano
Friday, 21.08.2015
12:34

Nije receno nista sto vec nismo znali... Slazem se da bio De Hea bio najveci gubitnik u celoj prici, ali daleko od toga da bi Man UTD dobio time sto bi ga poslao na tribine. Ipak bi imali nezadovoljnog igraca koji prima dobru platu, i bez obzira koliko je MU finansijski jak sigurno da bi te pare i pare od transfera mogli da uloze pametnije.

avatar
Wazza77
Friday, 21.08.2015
17:25

nebitno u ovakvom prelomnom trenutku gde United uzima primat nad Madridom...

avatar
stevan_vasic90
Wednesday, 16.09.2015
15:06

A u kom smislu uzimaju primat? Ne vidim zaista logiku u ovome što si napisao. Real Madrid može da tuče United na svim poljima-kako na fudbalskom terenu, tako i na planu dovođenja igrača. Igrač iz Reala odlazi zato jer Real tako hoće...igrači iz Uniteda odlaze kad Real zakuca na vrata i pošalje ponudu. To što su isterali neki inat sa De Geom vi smatrate pametnim poslovanjem i preuzimanjem primata ? Pa šta će ti nezadovoljan igrač u ekipi? Da bi pokazao da si jak? Veličina i snaga pokazuju se na terenu.

avatar
Nikola M.
Friday, 21.08.2015
00:05

Pohvala za autorski tekst. Ovim tekstom je pogođena apsolutna esencija čitavih zbivanja oko ovog transfera. Kao što sam i ja ranije pisao da ovo nije samo obična transfer priča, već da je više od toga, upravo sam na ovo i mislio. Lepo objašnjeno i sročeno, obuhvaćen je skoro svaki aspekt onoga dokle ova saga i peripetija sežu. Svaka čast.

avatar
Naprednjak
Friday, 21.08.2015
00:01

Barselona i Bajern uopšte ne kaskaju za Realom i pogotovu Junajtedom. Blaurgana je svetski brend, koji niže rezultate kako na terenu, tako i na polju transfera. Isto se može konstatovati i za Bajern. Klub je u neverovatnoj ekspanziji na narketinškom planu (teškog srca priznajem da je i sam Gvardiola prilično doprineo tome). Gotovo nikada ne puštaju najbolje pojedince. Svi se sećamo kako su glatko odbili Real oko Riberija, sad se ista priča ponavlja i za Milera. Jedini ključni fudbaler koji je napustio klub jeste Kros, ali to je priča za sebe. Bastijana ne računam jer je pravio prostor za Vidala. Izostaviti ova dva giganta iz bitke za titulu najboljeg kluba sveta je neozbiljno. Šta više rekao bih da se ta bitka vodi upravo između Katalonaca i Bavaraca. Kad se crta povuče: ova dva kluba su obeležila prethodnih nekoliko sezona tamo gde je to najbitnije - na terenu. Real i Junajted s druge strane imaju epizodne uloge.

avatar
Madridista
Friday, 21.08.2015
01:17

Nije rec u najboljem, sto je Barselona daleko bolja i od vas i nas, a i vi nemate vecu ulogu od nas, mi smo u polufinalima od 2011 stalno, nije to epizodna uloga i ne gubimo po 3-4 0 sto je takodje vazno. Prije bih rekao da je Barsa najjaca pa onda vi i mi tu negdje, Junajted igra epizodnu ulogu. Ali ovo je prica o najvecem, a Real to volio ti ili ne jeste, na svim poljima, broj vaznih trofeja kroz istoriju, marketing, najbigatiji klub u sportu uopste, jedino sto manjkaju trofeji poslednjih godina, ali i to ce se promjeniti, bilo ove ili za 5 sezona, to ce se promjeniti. Pozdrav i #GvardiolaOUT hehe

avatar
la_decima10
Friday, 28.08.2015
18:31

Naprednjak.....ima još klubova koji bi nešta osvajali.....fudbal ne čini jedan klub

avatar
Amar Zo
Thursday, 27.08.2015
00:04

Tesko da je Barsa daleko bolja od Bajerna , ovaj zadnji dvomec nije pokazatelj toga jer svi znamo u kakvim problemima je bio Bajern a opet je bio dosta ravnopravan

avatar
Naprednjak
Friday, 21.08.2015
12:12

Realu manjkaju trofeji već jednu deceniju. Tek 2-3 titule u ligi i 1 trofej Lige šampiona su mizeran učinak za klub koji redovno razbija transfer rekord.

avatar
StefaNN
Friday, 21.08.2015
02:11

Prvi plus od mene, realan komentar, svaka cast. Jupp out!

avatar
ppera 1
Thursday, 20.08.2015
23:45

'Prvo, na ruku im ide to što Real nema golmana'. E to je problem... moraće neko od defanzivaca da obuče golmanski dres...

avatar
Madridista
Friday, 21.08.2015
01:18

Pa dobro, makar taj defanzivac ne glumi Nojera i ne prima gol sa pola centra :)

avatar
ppera 1
Friday, 21.08.2015
12:29

Pa eto i sam vidiš da neki glumca Nojera zovu golmanom, dok drugi Kasiljasa, Navasa i sad Kasilju zovu: 'mi nemamo golmana'. :-) E pa ako Navas i Kasilja nisu golmani, onda ili De Hea ili da neki defanzivac obuče golmanski dres... :-)

avatar
Al-Ahli najtrofejniji na svetu
Thursday, 20.08.2015
23:45

odlican tekst...real je vec platio de hei 12 miliona kako ne bi produzio ugovor sa junajtedom i kako bi sledeceg leta besplatno presao u real...kad bi presao ovog leta svi bi bili na dobitku ali real se ipak obezbedio sa tih 12 miliona

avatar
Thursday, 20.08.2015
23:34

Jedan od najboljih tekstova koje sam pročitao na ovom sajtu. Svaka čast. Van polemike je da je ovo ''rat'' dva najveća kluba na Svetu. Mislim da bi Real izgubio ako bi čekao sledeće leto. David sigurno neće braniti kod ''Čeličnog'', a njima treba golman koji je u formi. Ako bi bio prikucan za tribine, ispao bi iz ritma, iz forme. Mislim da je Realu bolje da kupi Davida ovog leta, ali je otkupna suma jako nerazumna. Nije Real baš toliko lud da plati 35 miliona (pa još funti) za igrača kojem sledećeg leta ističe ugovor. Neka pošalje Real Navasa i 15-ak miliona evra-i to je to. Svi zadovoljni :)

avatar
Adnan
Thursday, 20.08.2015
23:31

Sjajan tekst Đorđe.nO ovome ja pricam,nije stvar u De Gei,nego u borbi za prevlast.Jedina 2 polja u kojima je Real bolji od Junajteda su sportski uspjesi(ne racunajuci proslu godinu) i transfer prica.Junajted ima 100 miliona vise navijaca od Reala na svijetu,najjaci je klub u najvecim trzistima(Azija,sjeverna Amerika).Van Galova tvrdoglavost je nesto najbolje sto se moglo desiti Junajtedu.De Gea moze da se ponovo izbori za mjesto golmana,potpise novi ugovor i nastavi gdje je stao ili moze da bude zakucan na tribini,da propusti EP i da ode kao otpadak Junajteda.Real nista nije uradio ovog ljeta,opet ce da gleda Barselonu u leđa,pitanje je i hoce li biti drugi.Junajtedova ocekivanja su manja,oni ne moraju osvojiti nista,samo moraju biti bolji nego prosle godine,sto nece biti tesko.Iz tog razloga podrzavam Van Gala,nije stvar u igracu,nego u slanju jasne poruke.

avatar
MSSZRMK
Friday, 21.08.2015
01:12

Junajted mora da uradi ove sezone nesto posto je potrosio previse para u zadnje 2 godine. Real je pojacao klupu i prosirio roster sto je falilo prosle sezone.

avatar
Adnan
Friday, 21.08.2015
14:22

Ne ne mora,da bude 2,3. na tabeli +da izađe iz grupne faze LŠ ce biti dovoljno uspjeh.Junajted moze da potrosi jos 200 miliona zbog najvecih ugovora na svijetu.

avatar
lik7777
Friday, 21.08.2015
07:38

Van gal je nesto najgore sto je moglo junajted da zadesi...najbolji posao bi bio za junajted da lepo na van galovu slavu dovedu jos par zvycnih igraca i da ga teraju iz kluba ...inace sledi jos 1 sezona gledanja runija na defanzivnom veznom felainija kao spica depaj levi bek :-)itd

avatar
Savoa
Thursday, 20.08.2015
23:23

Golman je nebitan.