Svetski kup: Peter Prevc nastavio svoj “teror” u Vikersundu

Autor: Aleksandar Obrenović
ponedeljak 15.02.2016.
01:03
Izvor: Sportske.net

Najbolje se čuva za kraj. Ovo kao da je bio moto ski skakača, koji su na finalnom takmičenju na letaonici u Vikersundu pokazali svu čar koju letovi mogu pružiti.

Beta/AP Photo/Matthias Schrader
Beta/AP Photo/Matthias Schrader

Povezane vesti

Nije viđen novi svetski rekord kao prošle godine, ali uzbuđenja je bilo na pretek. Peter Prevc je ponovo pobedio, i kako takmičenja prolaze tera nas da se zapitamo da li je sa ove planete.

Koliko je dominatan pokazao je i danas, jer je i pored toga što je skoro pao u drugoj seriji nakon leta od 249 m uspeo da sakupi najviše poena. Jedan od malo takmičara koji su se pored Prevca radovali pobedi u ovoj sezoni, Štefan Kraft završio je kao drugi, a domaći takmičar Andreas Stjernen je bio treći.

Idealni vremenski uslovi u prvoj seriji ohrabrili su takmičare, pa su mnogi od njih popravili svoje lične rekorde kada su letovi u pitanju. Svetski rekord bi možda bio i oboren da žiri u par navrata nije intervenisao sa smanjenjem zaletišta.

Najduži u prvoj seriji bio je Andreas Stjernen doskočivši na 249 m, ali mu to nije bilo dovoljno da se na kraju serije nađe na vrhu. Prevc i Kraft su bili kraći od njega više od deset metara, ali su to kompenzovali poenima koje su dobili na koeficijent kapije i vetra.

Noriaki Kasai je prvi izazvao oduševljenje u publici u drugoj seriji. Japanac je bio jedini skakač koji se plasirao u finalnu seriju a da nije preskočio 200 m, ali je je u drugoj pokazao šta zaista može. Let od 237.5 m pomogao mu je da napreduje za mnogo  pozicija i na kraju je bio deseti.

On je vodio sve dok na red nisu došla desetorica najboljih iz prve serije. Domaći takmičari su bili senzacionalno dobri. Kenet Gagnes je leteo do 248.5 m, Johan Andre Forfang do 243.5 m, a Danijel Andre Tande 242 m, ali ni to nije bilo dovoljno za podijum.

Zeverin Frojnd je nakon prve serije bio četvrti, u drugoj je izveo nešto slabiji let ali je u tom momentu ipak uspeo da povede. Stjernen je ponovo bio sjajan sa 231 m i bez problema pomerio Nemca sa vrha. Drugoplasirani Kraft je nakon njega izveo identičan let i zahvaljujući prednosti iz prve serije odbranio svoju poziciju i dobio pravo da se nada kiksu Petera Prevca.

Slovenac je u ovom trenutku ipak klasa za sebe. Ove sezone je imao neverovatne daljine sa izvanrednim doskokom na kraju, a danas je prvi put imao problem sa tim. Nije uspeo da iskontroliše svoj let od 249 m i ledjima je dodirnuo tlo. Od strane sudija dobio je minimalne ocene, ali dužina njegovog skoka mu je omogućila da i pored toga pobedi.

Ova pobeda mu je donela prvo mesto i u generalnom poretku Svetskog kupa u letovima. Do kraja sezone letovi su predviđeni još samo na finalu sezone na Planici.

Ne propustite