Slatke muke Saleta Đorđevića!

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 21.04.2015.
21:11
Izvor: Janko Glavonjić

Polufinalna serija ABA lige između Partizana i Zvezde je završena. Crvena zvezda je slavila rezultatom 3:1 u seriji i tako prekinula dominaciju Partizana u mečevima sa “večitim rivalom” – posle više od 20 godina crveno-beli su u jednoj seriji slavili prot

Beta/BranislavBožić/Ev
Beta/BranislavBožić/Ev

Povezane vesti

Domaći igrač koji je svakako obeležio ovu seriju je Nikola Kalinić. Krilo Crvene zvezde je u svakom meču bio na visini zadatka na obe strane terena i čini se da je svojom energijom doneo Zvezdi ono što joj je nedostajalo svih ovih godina, a to je agresivnost, čvrstina, doza sportskog bezobrazluka i velika želja za pobedom, sve osobine koje su krasile mnoge košarkaše Partizana u prošlosti.

Nije svim navijačima poznato da je Nikola Kalinić bio na probi u Partizanu, ali je Duško Vujošević odlučio da ga ne potpiše, na sličan način je nešto ranije promakao i Zvezdi, pa se vratio u Vojvodinu za koju je nastupao do pre dve godine. I pored toga, tadašnji selektor Dušan Ivković ga je poveo na prvenstvo koje je Kalinić iznenađujuće dobro odigrao, što mu je donelo ugovor u Radničkom iz Kragujevca, a posle još blistavijeg reprezentativnog leta se obreo u Crvenoj zvezdi. Kalinić ne prestaje da pruža neverovatne partije, a posle 14,2 poena u proseku u polufinalnoj seriji, uz nestvarnih 66,7% za tri u ova četiri meča, čini se da je njegovo mesto u postavi Srbije zacementirano.

Što se ostalih košarkaša Crvene zvezde tiče, Boban Marjanović je u poslednje dve utakmice pokazao zašto je bio MVP regularnog toka Evrolige – I pored toga što je trener Vujošević postavio igru u odbrani sa posebnim fokusom na to da se Marjanoviću onemoguće laki poeni, popularni Bobi je uspeo da postigne 11 i 12 poena uz odličan procenat šuta iz igre i sa linije za slobodna bacanja, pritom uhvativši neke od najbitnijih skokova u napadu na mečevima. Marjanović je do sada samo jednom bio član reprezentacije Srbije, na Evropskom prvenstvu 2011, ali gotovo da nije dobio minutažu i igrao je samo na dva meča. Biće zanimljivo videti da li će jedna ovakva sezona ubediti selektora Đorđevića da ga uvrsti u najboljih 12, pogotovo imajući u vidu naše probleme na poziciji centra posle povlačenja kapitena Krstića.

Kapiten Crvene zvezde Luka Mitrovićje bio poslednji prekobrojni igrač na prošlom okupljanju reprezentacije, a sasvim dobra sezona i možda i najvažnija sporedna uloga u seriji sa Partizanom bi mogle da mu donesu debitantski nastup za A reprezentaciju Srbije na jednom velikom takmičenju.

Luka Mitrovic

Nemanja Dangubić, Stefan Jović, a možda čak i Branko Lazić, bi mogli da se nađu na širem spisku selektora, i verovatno bi od njihovih partija u pripremnom periodu zavisilo da li će biti u 12 ili ne. Stefan Jović je ovde u najvećoj prednosti, pošto je prošlog leta bio važan šraf na putu do srebra.

Što se Partizanovih igrača tiče, srpske navijače bi najviše trebalo da raduje povratak u velikom stilu kapitena Partizana, Dragana Milosavljevića. Sjajni bek crno-belih je do sada imao velike pehove sa povredama u svojoj karijeri, iako još uvek nije napunio 26 godina. U dva navrata se u košarkaškim krugovima činio sigurnim članom najboljih 12 reprezentacije Srbije, ali je zbog teških povreda morao da propušta velika takmičenja. Posle najteže povrede koju jedan košarkaš može da doživi, povrede ukrštenih ligamenata kolena, niko nije mogao biti siguran kako će Milosavljević izgledati u ovoj sezoni. I zaista, Dragan je po povratku na teren pružao nešto slabije partije, ali je u seriji sa Crvenom zvezdom dokazao da je ponovo sposoban da igra utakmice visokog intenziteta dan za danom i verujem da selektor na njega ozbiljno računa.

Mladi centar Nikola Milutinov je takođe jedno od najprijatnijih iznenađenja ove serije. Iako je još uvek vrlo mlad, a poznato je da centri kasnije sazrevaju, Đorđević možda razmišlja da ga proveri u nekim prijateljskim utakmicama, imajući u vidu da je na deficitarnoj centarskoj poziciji svaki igrač zlata vredan. Milutinov je u seriji imao 8,5 poena uz 5,5 skokova prosečno.

marjanovic milutinov mitrovic

Milan Mačvan je možda bio i najbolji igrač Partizana u duelima protiv Crvene zvezde. On je prosečno postizao 12,7 poena uz 10 skokova i još jednom dokazao svoj kvalitet. Ipak, Mačvan je poslednje okupljanje pod Dušanom Ivkovićem propustio jer je odbio poziv selektora zbog želje da se bolje spremi za narednu sezonu, dok ga selektor Đorđević prošlog leta nije zvao jer mu se, kako je sam izjavio, Mačvan ne uklapa u koncepciju igre. Videćemo da li će ga ovosezonske partije krilnog centra ubediti da promeni mišljenje.

Treba pomenuti i Milenka Tepića, koji je odigrao poslednje tri utakmice na svom nekadašnjem nivou, kada je bio standardni član reprezentacije. Ipak, prošlo je pet godina od kako je Tepić bio član reprezentacije Srbije, a imajući u vidu plan Đorđevića da pravi tim koji bi svoj zenit doživeo na Olimpijadi u Riju, bilo bi veliko iznenađenje ako bi on bio u najužem krugu kandidata za najboljih 12.

Kada pogledamo sva ova imena i njihov učinak ove sezone čini se da bi ovog leta najveći broj reprezentativaca mogao da dođe iz naše lige, što se nije desilo u 21. veku!

Opširniji tekst možete pročitati OVDE. 

Ne propustite

Komentari

50 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Cairez
Thursday, 23.04.2015
16:04

Teodosić - NedovićnBogdanović - Milosavljević - MarkovićnKalinić - LučićnBjelica - Erceg - MačvannMarjanović - Raduljica (eventualno Milutinov jer je već dugo bez kluba)

avatar
stefacar99
Wednesday, 22.04.2015
16:02

mitrovic kalinic marjanovic jovic teodosic raduljica markovic bogdan bjelica milosavljevic miljenovic jokic milutinov dangubic lazic andjusic lucic

avatar
Jug Grobarima Revolt
Wednesday, 22.04.2015
11:41

Teodosic, Markovic, Nedovic, Bogdanovic, Milosavljevic, Kalinic, Lucic, Bjelica, Erceg, Macvan, Raduljica, Marjanovic. Ima li ko jaci, pitam ja?

avatar
bard fudbala
Thursday, 23.04.2015
20:33

Ercega otpisite,njega je Sale letos precrtao,taj se vise nece vracati u reprezentaciju.

avatar
Jug Grobarima Revolt
Thursday, 23.04.2015
20:57

Evo, upravo sam na drugoj vesti napisao nesto i pre nego sto sam procitao ovo tvoje:-D Onda moze ovih 12, to je verovatno jos bolje- Teodosic, Markovic, Nedovic, Bogdanovic, Milosavljevic, Kalinic, Lucic, Bjelica, Macvan, Raduljica, Marjanovic, Krstic:-D Ko zna, mozda se i vrati kapiten:-D

avatar
Nikola Domazet
Wednesday, 22.04.2015
11:38

Teodosic, jovic, markovic, bogdanovic, milosavljevic, kalinic, bjelica, mitrovic, erceg, raduljica, marjanovic i milutinov

avatar
Surovi
Wednesday, 22.04.2015
11:07

Teodosic, Markovic, Nedovic, Micic, Miljenovic, Jovic, Bogdanovic, Milosavljevic, Micov, Bjelica, Kalinic, Lucic, Simonovic, Erceg, Macvan, Mitrovic, Marjanovic, Raduljica, Milutinov, Jelovac

Au kakav siri spisak, greota da nekog izbacis, daj da pisemo FIBI da nama omoguce da povedemo 30 igraca, ali bice pet na parketu :)

avatar
Realan 1
Wednesday, 22.04.2015
13:31

Izbaci Micova slobodno.On je zavrsio sa reprezentacijom, dok je Djordjevic na klupi.

avatar
Bojan Samardzic
Wednesday, 22.04.2015
08:59

I ja sam razmisljao o tome, stvarno kad bi sastavili ekipu samo od Partizanovih i Zvezdinih igraca, bila bi to sasvim solidna ekipica. Derbiji su bili zaista kvalitetni, Milutinov, Macvan, Kalinic, MItrovic, Milosavljevic, Bobi, ne treba zaboraviti ni Vanju Marinkovica, mislim da nasa kosarka ima buducnost.

avatar
Nikola Domazet
Wednesday, 22.04.2015
19:48
avatar
Bojan Samardzic
Thursday, 23.04.2015
08:48

Naravno i Jovic!

avatar
Christian Rosenkreutz
Wednesday, 22.04.2015
00:22

Mislim da Dangubic, Jovic, Lazic, Tepic nemaju sta da traze tu, jer na dvojci su Bogdan i Gagi, na kecu nema sanse ni Jovic ni Tepic *kao defanzivni 1, pored Markovica, Sale ce 100% zvati 3 pleja, a to ce biti Teo, Markovic, Micic ili Miljenovic. - nadam se Miljenovic, koji bi tek eksplodirao uz Sasu i Tea. Ostale pozicije su manje vise poznate osim ludnice na 4 gde su Erceg, Macvan, Bjelica, Jokic, Mitrovic... Voleo bih Zagorca i Pena na sirem spisku i naravno Kaminski ako ga Sale pozove i ako prihvati.

avatar
Nikola Domazet
Wednesday, 22.04.2015
19:48

Jovic sigurno u repki ;)

avatar
Bomb@$
Wednesday, 22.04.2015
00:15

Ocekujem Nastica u repki!

avatar
Tuesday, 21.04.2015
23:48

da sam na Saletovom mestu iz PARTIZANA bi zvao Milosavljevica i Macvana a i zvezde samo Kalinica i Bobija niko vise ne zasluzuje poziv :D

avatar
tweetpotweet
Tuesday, 21.04.2015
22:34

Rano je za Krleta da se oprašta. U julu puni 32.

avatar
Igornopolis
Tuesday, 21.04.2015
22:05

Dangubic mozda na siri, buducnost je njegova, Kalinic, Milosavljevic, Mitrovic i Bobi su cement. Ja bi voleo i Macvana da vidim posto je majstor zanata i borben lik kao i svi pomenuti. Videcemo sta Nacionale misli o tom svemu. Jovic najverovatnije ide na evro iako mislim da imamo bolje. Miljenovic je opak igrac i treba ga zvati na siri. Srecno momci!

avatar
Tuesday, 21.04.2015
23:48

ne slazem se za mitrovica :D kalinic,bobi i milosavljevic da :D

avatar
Goran Zdravkovic
Tuesday, 21.04.2015
21:50

Teodosic, Jovic, Markovic, Nedovic ili Milosavljevic, Bogdanovic, Kalinic, Bjelica, Mitrovic, Macvan, Erceg, Marjanovic i Raduljica ili Kuzmic

avatar
Tuesday, 21.04.2015
23:49

ne bi zvao Jovica niit nedovica vec Miljenovica iz Mege koji je zasluzio poziv,a ni Mitrovica iz zvede vec Jokica iz mege,vise je pokazao dcko :D

avatar
Surovi
Wednesday, 22.04.2015
10:59

Ja bih svakako pozvao Stevana Jelovca na siri spisak, decko igra sezonu zivota u ENDESA ligi, Katic zbog njega greje klupu, treba to uzeti u obzir...

avatar
Barça el honor
Tuesday, 21.04.2015
21:40

Od ovde pomenutih dangubic,lazic i tepic tesko da ce imati mesta-moje misljenje,imaju oni kvalitet ali jednostavno konkurencija je bas jaka i to me raduje. Mi smo ipak zemlja kosarke i velikih kosarkasa.

avatar
Mesi G.O.A.T.
Tuesday, 21.04.2015
21:39

Realno u ovom trenutku dres reprezentacije zasluzuju Bobi,Kalina,Mitrović,Dangubić i Jović iz Zvezde a u Partizanu jedino Milosavljević i Milutinov i eventualno Mačvan.

avatar
3x3
Wednesday, 22.04.2015
07:11

Eventualno Macvan kazes, a daleko je najbolji igrac partizana.

avatar
Surovi
Wednesday, 22.04.2015
11:01

Kako Dangubic i Jovic, pa covece budi realan, nisu ni od Tepica bolji, a kamo li da ih uporedis sa Teodosicem, Markovicem, Nedovicem, Micicem, a ni Miljenovic ne sme da bude izostavljen

avatar
OGLoc
Tuesday, 21.04.2015
21:34

Pametnim radom možemo imati svjetsku reprezentaciju. Medalje bi nam predstavljale svakodnevnicu.

avatar
DMX
Tuesday, 21.04.2015
21:24

TeodosicnNedovicnBogdanovicnKalinicnBjelicanMacvannMarjanovicnKuzmicnnJos 4 igraca ...

avatar
Realan 1
Tuesday, 21.04.2015
22:34

Frenk Kaminski posto ima nase korene i zeli da igra,sto da ne.Buduca NBA zvezda i igrac kakvog nemamo,Raduljica, umesto Kuzmica Milutinov,Erceg,Jokic iz Mege.

avatar
Jug Grobarima Revolt
Thursday, 23.04.2015
12:24

Markovic, Milosavljevic, Lucic, Raduljica.

avatar
Realan 1
Wednesday, 22.04.2015
13:37

@ Stevan Kaminski slab fizicki?? Jel ti uopste znas o kom je igracu rec?A jos se nije ni potpuno razvio fizicki.Decko je zver.Novi Novicki.To kao kada bi rekao ne treba Nemcima Novicki jer on slabije igra odbranu.

avatar
3x3
Wednesday, 22.04.2015
07:13

Kaminski igra samo napad. On je lenj igrac i ima taj Americki mentalitet da igra samo napad. Mislim i da je rodjen u Americi. Ne treba nam Kaminski realno. Strasan napadac, ali je slab fizicki i jako los odbrambeni.

avatar
Realan 1
Tuesday, 21.04.2015
23:19

Kakve veze ima ime? Ako covek ima nase korene i zeli igrati za nas, a uz to je kvalitet kakvog nemamo,ne vidim razlog da ga ne pozove.

avatar
ggmuchod
Tuesday, 21.04.2015
22:58

Neće Sale strance u ekipi.. A svakako da Frenk nije srpsko ime..

avatar
Realan 1
Tuesday, 21.04.2015
21:20

Lazic,Tepic,Dangubic,pa i Jovic po meni ne bi imali mesta u reprezentaciji.

avatar
Benz9
Tuesday, 21.04.2015
23:09

zasto jovic.....ostali su po meni daleko,ali jovic definitivno zasluzuje mjesto....

avatar
Surovi
Wednesday, 22.04.2015
11:02

Nije on jos uvek za reprezentaciju, ima vremena za njega, mlad je, polako, ne mogu svi da se pozovu odjednom...

avatar
Don Mile CZV
Wednesday, 22.04.2015
03:37

Ma zvace,.... ceo Partizan i Dalaoy, cemo dati Srbsko drzavljanstvo.nahhaaaaaaaaaaaaaaa

avatar
Tuesday, 21.04.2015
23:52

umesto Jovica treba da igra Miljenovic iz Mege,a takodje treba zvati i Keselja i Jokica iz Mege :D

avatar
Realan 1
Tuesday, 21.04.2015
23:21

Neko moje misljenje.Decko je kao plej tanak.Igra dobro odbranu,ali nije to to po meni.Imamo mi boljih opcija na pleju.Ne mora da znaci da sam u pravu.

avatar
Jug Grobarima Revolt
Tuesday, 21.04.2015
21:14

Sasa Djordjevic ce imati najsladje moguce muke, ali tradicija i dominacija nisu prekinute, serija je pripala jednom drugom klubu, povedite racuna!!!

avatar
Бранислав Вуковић
Tuesday, 21.04.2015
21:51

ajmo malo ozbiljnosti....cemu fakat tome i vrijeme,sto se ono kaze...

avatar
Jug Grobarima Revolt
Wednesday, 22.04.2015
08:46

Ja sam ekstremno ozbiljan covek i ovo sam napisao krajnje ozbiljno i stojim iza toga jer najozbiljnije moguce tako mislim.

avatar
Jebi AV komsije male
Tuesday, 21.04.2015
23:02

Mnogo si neozbiljan,Zvezda je u EL,Partizan nije,gotova stvar.