Šareni i Lončar - Medalja za tandem snova!

Autor: Mihajlo Vidojević
ponedeljak 15.09.2014.
14:22
Izvor: Mihajlo Vidojević

Utiscima o upravo završenom Mundobasketu u Španiji trebaće neko vreme da se slegnu i dođu na svoje mesto ali ono što ne mogu a da već danas ne podelim sa ljubiteljima košarke je način na koji su Slobodan Šarenac i Nikola Lončar svojim komentarima uspeh na

rts.rs
rts.rs

Povezane vesti

Još nam se usijane glave od svega što se dešavalo na Mundobasketu u Španiji nisu ohladile, nekima će verovatno trebati još malo vremena da shvate kakav su uspeh izabranici Aleksandra Đorđevića napravili na 17. Svetskom prvenstvu, ali ja nisam mogao a da manje od 24 sata posle finalne utakmice ne uzmem "pisaljku" u ruke i podelim svoje oduševljenje vezano za način na koji su "sporedni akteri" ove manifestacije odradili svoj posao.

Tokom leta se, za vreme Mundijala u Brazilu, pokrenula polemika oko toga kako su sportski komentatori sa Nacionalne radio-televizije odradili svoj posao i, mora se priznati, bilo je mnogo negativnih komentara.

Čast izuzecima koji su posao obavili na valjan način jer nikada nije moguće udovoljiti ukusu svakog gledaoca, ali generalno govoreći, RTS-ovi komentatori morali su mnogo bolje.

Uzećemo im kao opravdanje i to što fudbalska reprezentacija Srbije nije nastupala na Mundijalu što bi svakako i njihov učinak učinilo boljim jer nije isto komentarisati ponoćni duel Obale Slonovače i Japana i meč našeg nacionalnog tima ili utakmice koja bi i za učinak naše reprezentacije mogla da ima veliki značaj.

Sve rečeno sada ćemo staviti na stranu jer ovaj tekst nema za cilj da omalovaži nečiji rad i trud već, naprotiv, da profesionalnost i zalaganje pohvali i javnosti predoči da dvojica momaka zaslužuju "aplauz" nakon što je zavesa na 17. Mundobasket spuštena pobedom SAD nad Srbijom.

Kada uzmemo u obzir da je RTS komentarisanje utakmica našeg nacionalnog tima prepustio proverenom tandemu koji je najveći deo života posvetio košarci, jasno zašto smo putem TV prijemnika u prethodne dve nedelje uživali slušajući Slobodana Šarenca i Nikolu Lončara.

"Šareni" je u poslu već pune dve decenije, prvi prenos košarkaške utakmice odradio je, kako sam kaže, davne 1990. godine a u pitanju je bio NCAA meč između univerziteta Djuk i Severna Karolina.

Bog će znati koliko je utakmica za 24 godine ovaj komentator košarkaških zbivanja imao prilike da prenosi ali je jasno da je svoje iskustvo i harizmu uspeo da objedini i da u profesionalno obavljanje svojih obaveza unese "trunku" nečega zbog čega ćemo ga  zauvek pamtiti.

O Nikoli Lončaru ne treba trošiti reči, čovek je košarkaška legenda a poslednjih godina radi kao komentator NBA i Evrolige za "Kanal +" u Španiji. Svoje košarkaško znanje Kragujevčanin je u novoj ulozi iskoristio da postane "komentator kompjuter" koji u malom prstu drži sve podatke koji gledaoca mogu da interesuju.

Način na koji su gore pomenuta dvojica u prethodne dve nedelje narodu u Srbiji dočaravali glasom ono što su naši najbolji košarkaši činili na terenu zaslužuje zlatnu medalju.

Možda nismo imali prilike da slušamo kako su to njihove kolege iz drugih zemalja radile, ali ja bih bez razmišljanja Šarencu i Lončaru uručio zlatne medalje (srebrni bi bio Lijam Keni - kupio nas je sve sa onim "The Trojka" i "Čisto kao suza").

Na stranu svi podaci i statistika kojima su nas Šareni i Lončar uredno "hranili" tokom utakmica, srčanost i ljubav prema onome što su radili učinili su ovaj dvojac dostojnim svake pohvale.

Svetu se ne može ugoditi, pa se nekima neće svideti način na koji je Nikola Lončar "probijao zvučni zid" u određenim momentima ali morate da imate u vidu da se radi o bivšem sportisti, Srbinu koji nije imun na ono što je i sam nekada radio sa velikom posvećenošću - na parketu "kidao" za svoju zemlju i dres koji nosi.

Ostaće nam u amanet sa 17. Mundobasketa srebrna medalja koju su naši momci osvojili ali i svi oni komentari i pokliči Slobodana Šarenca i Nikole Lončara kojima su sjajne partije "Orlova" bile ispraćene.

Posle SP u Turskoj uz Teovu trojku Špancima ostao je neizbrisiv komentar "Spakujte im jednu za poneti". Nakon Mundobasketa u Španiji to će verovatno biti "Rešavaj Bogdane", "Bogdanovićeva trojka iz velike daljine! Ohohooooo.... Sa druge planete Bogdan Bogdanović!".



Na podvlačenju crte - šampionska igra "Orlova" propraćena šampionskim komentarima Šarenog i Lončara.

Sa nestrpljenjem sve ovo očekujemo do godine na Eurobasketu! Do slušanja i novih medalja!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke