Poljski orao ponovo visoko leti!

Autor: Aleksandar Obrenović
ponedeljak 12.12.2016.
09:57
Izvor: Sportske.net

Završen je treći takmičarski vikend Svetskog kupa u ski skokovima. Aktuelni olimpijski šampion Kamil Štoh, pobednik je drugog nadmetanja u Lilehameru.

Beta/Geir Olsen/NTB Scanpix via AP
Beta/Geir Olsen/NTB Scanpix via AP

Povezane vesti

Najpoznatiji aktivni poljski skakač je nakon osvajanja zlatnih medalja u Sočiju i svetskog kupa u sezoni 2013/2014, imao puno problema sa povredama i formom. Ovo je njegova prva pobeda posle trijumpfa u Vilingenu u januaru 2015. godine, i šesnaesta u karijeri.

Skokovi od 134 i 130.5 m (289.9 poena) su bili dovoljni da na kraju bude najbolji. Nepisano pravilo ove sezone je da se Maciej Kot nalazi u plasmanu odmah iza Štoha, a tako je bilo i danas. Kot je imao svega 0.6 poena manje od Štoha, ali nema razloga za nezadovoljstvo jer mu je ovo prvi podijum u karijeri. Na taj način Poljaci su ostvarili prvu duplu pobedu u istoriji. Treće mesto je pripalo Markusu Ajzenbihleru iz Nemačke, kome je kao i Kotu ovo prvi podijum.

Najveći favoriti za pobedu Domen Prevc, Danijel-Andre Tande i Štefan Kraft nisu blistali u prvoj seriji, i to ih je odaljilo od borbe za pobedu. Andre-Tande je skokom u drugoj seriji od 141 m sa dvadesettreće pozicije došao do četvrte. Dva puta na 131.5 m doskočio je trostruki pobednik u ovoj sezoni Domen Prevc, što je billo dovoljno za šesto mesto, koje je podelio sa Manuelom Fetnerom. Dobru formu i drugog dana prikazao je Andreas Stjernen, a nagrada je zauzeta peta pozicija.

Najduži skok dana izveo je Štefan Kraft, 142 m omogućivši njime proboj do osmog mesta, posle loše prve serije. Peter Prevc je malo popravio utisak u odnosu na prvi dan, ali deveto mesto sigurno ne zadovoljava njegove ambicije.

Domen Prevc ostaje vodeći u generalnom plasmanu sa osvojenih 360 bodova. Najbliži pratilac je Danijel Andre-Tande sa 308 a treći je Maciej Kot sa 247.

Prva faza Svetskog kupa završava se sledećeg vikenda u Englebergu, a potom sledi turneja Četiri skakaonice.

Ne propustite