Peteru Prevcu pripao čuveni Garmiš!

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 01.01.2016.
19:54
Izvor: Sportske.net

Najluđa noć je za nama, a prvi novogodišnji dan je tradicionalno protekao u znaku ski skokova iz Garmiš-Partenkirhena. Prvi sportski heroj u 2016. godini je Peter Prevc.

Beta/Urs Flueeler/Keystone via AP
Beta/Urs Flueeler/Keystone via AP

Povezane vesti

Sjajni mladić iz Kranja pobedio je u Garmišu, na drugom nadmetanju u okviru Četiri skakaonice. Za razliku od Oberzdorfa kada ga je vetar omeo da dodje do još jedne pobede u sezoni, danas je bio nezaustavljiv. Ovo je njegova prva pobeda na nekom takmičenju Četiri skakaonice, i ovom pobedom je sebi uvećao šanse da posle Primoža Peterke postane prvi Slovenac koji će ovo takmičenje na kraju i osvojiti.

U prvoj seriji Prevc je dobio direktan duel protiv Zeverina Frojnda, koji je preskočio kvalifikacije pa je zato skakao protiv Slovenca koji je bio najbolji u njima. Izveo je skok od 133. 5 m što mu je donelo minimalnu prednost nad Frojndom pred drugu seriju. U drugoj je bio još bolji 136 m i sa ukupno osvojinih 272.7 poena došao do ubedljivog trijumpfa.

Pored toga što nije uspeo u borbi za prvo mesto Nemac je izgubio i drugu poziciju. Kenet Gagnes je uspeo da ga pretekne sakupivši 260.1 poen, dok je Frojnd imao 256.8.

Sa dobrim izdanjima nastavio je Johan Andre Forfang koji je bio četvrti, a drugoplasirani iz Oberzdorfa Mihail Hajbek peti. U prvih deset ponovo su završili Ričard Frajtag, Andres Fanemel i Štefan Kraft, a Daiki Ito je prvi put u sezoni bio najbolji Japanac na poziciji deset.

Nakon dva takmičenja situacija u generalnom plasmanu Četiri skakaonice je dosta jasnija. Poeni koje je Prevc osvojio danas omogućili su mu da preuzme lidersku poziciju u generalnom plasmanu. On ima 572. 6 poena. Frojnd je drugi sa 564.0, dok se još u borbu za trofej mogu umešati Mihail Hajbek koji ima 551.5 i Kenet Gagnes sa 548.7. Svi ostali imaju veće zaostatke i teško je očekivati da u naredna dva takmičenja budu konkurentni u tom pogledu.

Nemački deo turneje je završen, a već sutra su na programu kvalifikacije u Insbruku. Zvanišno takmičenje biće održano u nedelju.

Ne propustite