Peter Prevc zvanično osvojio Svetski kup

Autor: Aleksandar Obrenović
nedelja 28.02.2016.
20:01
Izvor: Borisav Tijanić

Svetski kup u ski skokovima neće imati uzbudljivu završnicu kao prošle godine. Za to je zaslužan momak koji ove sezone obara rekorde i piše istoriju ovog sporta. Trinaestom pobedom u sezoni Peter Prevc je napravio nedostižnu prednost u odnosu na ostale ri

Beta/AP Photo/Matthias Schrader
Beta/AP Photo/Matthias Schrader

Povezane vesti

Slovenački as je sa dve pobede u Almatiju stigao do cifre od 1898 osvojenih bodova, 618 više od prvog pratioca Zeverina Frojnda, šest takmičenja pre kraja sezone. Sve što je bilo moguće osvojiti ove sezone Prevc je osvojio. Nakon Četiri skakonice i zlata na Svetskom prvenstvu u ski letovima, Kristalni globus dolazi kao kruna sezone a on će mu biti uručen na finalu sezone na Planici, pred domaćom publikom.

Prevc će ipak imati još motiva u preostalih šest nadmetanja. Potrebna mu je jedna pobeda da bi postavio novi rekord po broju trijumpfa u jednoj sezoni. Vrlo verovatno je i da će postati novi rekorder po broju osvojenih bodova u sezoni.

O onome što je Prevc uradio u celoj sezoni pričaće se još dugo, a sjajni momak iz Kranja je to u potpunosti zaslužio. Sve što se dešavalo danas na skakonici u Almatiju je na kraju bilo u senci uspeha Prevca.

Pre samog takmičenja smatralo se da će mu najveći izazivač za pobedu biti Mihail Hajbek, koji ga je pobedio tri puta u poslednjih desetak dana. Austrijanac nije bio na tom nivou, i pored dobrih skokova bio je tek peti.

Zeverin Frojnd koji je danas formalno predao naslov najboljeg skakača Prevcu, našao se odmah iza njega na drugoj poziciji. Za utehu Nemcu je to što je skokom od 141.5 m u drugoj seriji postao rekoreder skakaonice, koja je prvi put našla u programu Svetskog kupa. Ponovo jako dobar bio je i Daniel Andre Tande, i upisao još jedan podijum u sezoni.

U top deset su se našla većinom lica koja su tu bila tokom većeg dela sezone. Kraft, Kasai, Gagnes, Frajtag su zauzeli te pozicije i u generalnom plasmanu su obezbedili da tu i ostanu.

Iako neke takmičarske neizvesnosti neće biti, preostala tri vikenda sezone će biti sigurno uzbudljiva, svako će zeleti da pobedi Prevca i dočeka svoj trenutak slave.

Sledeća stanica je Visla, a takmičenje će se održati na skakaonici koja nosi naziv Adam Mališ po legendarnom poljskom asu.

Ne propustite