Lorenco je dobio titulu, a jedini pravi gubitnik je MotoGP

Autor: Ivan Minić
nedelja 08.11.2015.
19:20
Izvor: Ivan Minić

Mučno je voleti MotoGP prethodnih nekoliko nedelja. Mučno, bez obzira na to za koga navijate, ako ste iole objektivni. Mučno, jer kada se u sport umešaju druge stvari, one kojima tu definitivno nije mesto, ishod nikako ne može biti dobar.

BETA/AP Photo/Alberto Saiz
BETA/AP Photo/Alberto Saiz

Povezane vesti

Ružne scene iz Malezije rezultovale su završnicom prvenstva koju niko, ko voli ovaj sport, nije želeo. Ko je kriv za #SepangClash? Sada više zaista nije bitno. Na kraju dana, Rosi je pred poslednju trku imao 5 poena prednosti, ali je polazio sa začelja. Do pola trke nadoknadio je 22 pozicije, ali dalje nije mogao.

Rećićete, možda, da kao Rosijevac, nisam fer, i da je ovo sve sasvim na mestu. Nije. Nije ok da vozač koji više ne može da se bori za titulu krene u ličnu osvetu. Da li je Lorenco zaslužio titulu? Ove sezone je vozio fantastično, pobedio na 7 trka, svakako je zaslužio da se bori za trofej.  Ima ih četiri pre ove, sigurno nisu slučajne. On je pakleno dobar vozač, ali... Siguran sam da nije slučajno što od svih velikih šampiona ima ubedljivo najmanje navijača. Što su mu njegovi Španci zviždali i nakon pobede na Katalunji i nakon pobede u Valensiji.

Da li je mogao do titule bez pomoći? Verujem da jeste. Ona i ovako osvojena nije nezaslužena, samo je gorak ukus u ustima preovladao. Markez nije mogao da odbrani titulu, pa je odlučio da je otme. Taktiziranje, vožnja za čoveka sa kojim se borio prethodnih godina zarad čega? "Vanzemaljci" bi svoje titule trebali da osvajaju sami, srcem. Oni su najbolji, ne priliči im ovako nešto. Naročito momku koji je u svojoj prvoj MotoGP sezoni osvojio titulu, a u drugoj pobedio na prvih 10 trka.

Tiho, u legendu je otišao Niki Hejden. Poslednji amerikanac koji je bio MotoGP šampion, i čovek koji je na ovoj stazi pre 9 godina, pretekao Valentina i osvojio titulu. Bila je to veličanstvena sezona. Ovu, verujem, niko neće pamtiti tako.

Spain MotoGP Motorcycle Racing

Pre 20 godina kada je Valentino stigao u svetski šampionat, motociklizam je bio pasija malog broja entuzijasta. Zahvaljujući njemu, i svima sa kojima se borio prethodnih 20 sezona, postao je globalni fenomen, a on rok zvezda i glavni protagonista.

Do pre mesec dana Mark Markez je delovao kao pravi naslednik. Mlad, beskompromisan, bezobrazan i prokleto, prokleto brz. Čemu onda ovo?

Gospodo iz Dorne, sutra počinje nova sezona. Moraćete bolje ovaj put.

Ne propustite

Ne propustite

Komentari

16 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Vladan Rajcic-Koja
Sunday, 22.11.2015
23:28

Rosi je odradio svoje. Dolaze mlade snage..

avatar
Maestro_(Chelsea)
Tuesday, 01.12.2015
21:52

Ocigledno ne pratis Moto GP

avatar
Maestro_(Chelsea)
Saturday, 12.12.2015
17:17

To da li ti vozis ili ne vozis ja ne znam ali znam da se u Moto gp ti ne razumijes

avatar
Vladan Rajcic-Koja
Saturday, 12.12.2015
16:14

Ha ha . Ti ocigledno nikada nisi ni seo na motor , a sto se tice mene i gp- sta da ti kazem nego da jedno 20 god. vozim zzr, cbf, cbr i r6. Amateru mali..

avatar
Skrtelinho
Sunday, 08.11.2015
23:40

Može li neko da mi objasni šta se sve izdežavalo jer ne pratim baš MotoGP ali me interesuje čitava situacija..

avatar
Alan Ford
Sunday, 08.11.2015
23:10

Sve ovo stoji, da su ga spanci odradili, ali Rosi je sam sebi zakuvao corbu! Sta mu je trebalo ono odgurivanje Markeza u predzadnjoj trci? nImao bi danas, pred trku 3 boda vise i ne bi startovao zadnji, a tu bi vrv. pokupio jos jednu titulu....

avatar
Nabijem admine
Monday, 09.11.2015
00:17

Da je pustio Markeza da ga srusi na predzadnjoj trci, vec tad bi izgubio titulu..

avatar
ACACHELSEA
Sunday, 08.11.2015
20:54

Prljavi Spanci.Rosi je najbolji i naj uticajni vozac u istoriji moto gp-a.Zasluzio je titulu zbog svega sto se desavalo ove sezone.Zasluzio je i Lorenco ali to sto je Rosi radio ove sezone nece nikada Lorenco niti bilo koji drugi vozac.Rosi je moralni pobednik ove sezone.

avatar
pasa
Sunday, 08.11.2015
20:52

Slabe su to sportiste na krajnje bezobrazan nacin su ukrali titulu velikom Rosiju,,,,

avatar
your enemy
Sunday, 08.11.2015
20:37

Grande Valentino! . . . . .Grande Inter! nnIsto srce, ista sudbina.

avatar
Eccentric
Sunday, 08.11.2015
20:34

Posle rosija zelim da moto gp propadne a da markez ne osvoji titulu nikad

avatar
INTERnacionalista
Sunday, 08.11.2015
20:29

..Spanci najprljaviji 'sportisti' u svijetu sporta!

avatar
Juventus Torino
Sunday, 08.11.2015
20:58

mislis najveci glumci i izumitelji sapunica :)

avatar
INTERnacionalista
Sunday, 08.11.2015
21:50

..pa to ti dodje to,nebitno jel fudbal il kosarka,rukomet il evo motociklizam,uvijek rade iza kulisa,lobiraju,kukaju na sudije,kuju zavjere,godinama su im sudjenja na Evropskim prvenstvima u kosarci ''domacinska'',da ne pominjem fudbalsko-glumacku akademiju iz Barselone i Madrida, na Djokovica ne kukaju zadnjih 2 godine kad su skapirali da je za njihove igrace druga dimenzija,sto DJokovic vise ne igra turnir u Madridu itd,itd..

avatar
Dača
Sunday, 08.11.2015
21:48

Fudbaleri nisu tolika đubrad, u košarci su sinonim za ljigavost i kalkulisanje. Ovo što su uradili Doktoru je pravi primer anti fer pleja. Nemaju znanje i kvalitet da ga pošteno dobiju na stazi pa su se poslužili prljavim sredstvima. Nadam se da će im neko vratiti istom merom mada ako se to desi ima da kukaju 40 dana.