Da li je Novak najbolji svih vremena?

Autor: Ivan Minić
sreda 03.02.2016.
14:18
Izvor: Ivan Minić

Mnogo je tekstova ovih dana pokrenulo diskusiju na ovu temu. Argumenti su jasni - dominantan je protiv najuspešnijih tenisera u istoriji, i u takvoj konkurenciji postiže rezultate kakvi do sada nisu viđeni. I istina, gledajući ga prethodnih pet godina, a

Beta/AP Photo/Aaron Favila
Beta/AP Photo/Aaron Favila

Povezane vesti

Pre samo deset godina, najbolji igrač sa ovih prostora bio je Boris Pašanski koji je otprilike u to vreme dostigao najbolji plasman karijere - 55. mesto. Janko je beležio veličanstvene pobede, ali i uglavnom igrao po sistemu toplo-hladno, a Ziki je tek ponekad igrao singl na manjim turnirima... a Novak... Novak se spremao za let u orbitu.

Kako je sve počelo?


Polovinom 2005. probio se u top 100, i počeo sa prvim ozbiljnijim rezultatima. Godinu je završio kao 78. igrač sveta, a 2006. je počela stidljivo. Polovinom godine, krenuli su najbolji rezultati.

Osvojio je Amersfoort, a dve nedelje kasnije je stigao do finala Umaga, tamo je ipak morao da preda Wawrinki. Tada je bio krhki mladić kome je prevelika vlaga i vrućina veoma smetala. Sa time se borio i narednih par godina, dok njegov tim nije otkrio da je problem u ishrani. Elem, te 2006. osvojio je i Metz a godinu je završio kao 16. igrač sveta. Rodžer je već dve godine bio neprikosnoveni broj 1. i biće to još pune 2.5 godine.

Naredna, 2007. je počela titulom - Brizbejn, i pred Australian open sve je izgledalo jako dobro. Tako je i počelo, ali je žreb hreo da u 4. kolu naiđe na Rodžera i dalje se nije moglo. Federer je uzeo titulu, a Novak je prvi put osetio kakav je vazduh u drugoj nedelji u Melburnu. Osećaj, na koji će se prilično navići narednih godina. Na prvom Mastersu sezone u Indian Wells-u stigao je do finala, ali je Rafa bio bolji. U Majamiju je bilo bolje - prva pobeda protiv Rafe, i titula u finalu protiv povratnika Canasa. Manje od mesec dana, i titula u Estorilu je bila Novakova. Narednog dana, prvi put u karijeri bio je top 5 igrač. U Parizu lako do polufinala, ali tamo preko Rafe nije moglo. U Londonu nekoliko spektakularnih mečeva do polufinala, a tamo opet Rafa, i opet predaja. Telo više nije moglo. Srećom, sledio je odmor, a ATP lista je govorila - 3. Novak Đokovic. Posle odmora, Masters u Montrealu i pobede protiv Rodika, Rafe i na kraju Federera za titulu. Poraz u 2. kolu Cincija od Moye nije previse brinuo, taman dovoljno vremena za odmor za US Open. Žreb je bio tezak, ali je Novak bio spreman... u svom prvom Grand Slam finalu namučio je Rodžera ali nije mogao do titule. Ko tada nije shvatio da je spreman za velika dela, shvatio je par meseci kasnije kada je počistio sve do prve titule na Australian openu. Imao je nepunu 21. godinu. Bila je to odlična godina... Bronza u Pekingu, dva Mastersa i završni Masters, i dva Grand slam polufinala. Čekao se korak dalje...

Sve je tu, ali nešto ipak fali...

Naredne dve godine nisu bile onakve kako smo očekivali i nadali se. Problemi sa fizičkom pripremom, značili su da se preko najbolje dvojice ne može. Bio je siguran 3. igrač sveta, ali izostale su Grand slam titule, a samo jedna Masters titula nisu nešto što takvog igrača može zadovoljiti.

US Open 2010. je trenutak preokreta... U polufinalu je pao Rodžer u pet setova, a u finalu je Rafa bio bolji u četiri...


Nedelju dana kasnije, u Beogradu, u punoj Areni Srbija je dočekivala Češku... Jankove partije života odveli su nas u finale, a mesec i po kasnije, Salatara je, u toj istoj Areni, osvojena pobedom protiv Francuske. U tom periodu je i problem sa alergijama rešen, i Novak postaje mašina.

Osvojen Dejvis kup, najaviće spektakularnu godinu u kojoj je osvojio tri Grand slam-a i pet Mastersa, a polovinom koje je posle titule na Wimbledonu, prvi put postao broj 1.

Ipak, ta godina nije važna samo zbog toga... To je najuspešnija godina srpskog muškog tenisa, tada smo imali tri top 15 igrača.

Novakova era, i 2016. pred nama:


Od tada do danas odigrano je 17 Grand slamova, na 14 je Novak bio prvi nosilac, a osvojio ih je osam, uz još šest finala. U tom periodu osvojio je i četiri uzastopna završna Mastersa, kao i 16 titula na turnirima Masters serije.

Jedan od osnovnih argumenata zbog kojih stručnjaci Novaka smatraju najboljim je činjenica da je izvanredan na svim podlogama. Istina, nedostaje mu Roland Garros titula, ali ovim tempom, ona će neminovno doći. Možda baš ove godine.

Novak je psihološki jedan od najstabilnijih sportista na svetu, a već pet godina to prati i pomenuta fantastična fizička spremnost.

djokovic

U istoriji tenisa, ni jedan igrač nije osvojio toliko različitih Mastersa, a ako ove godine osvoji Cincinati gde ima šest finala, ali ne i titulu, postaće prvi koji je osvojio sve (Rafi fale Pariz i Majami, Rodžeru fale Monte Carlo i Rim).

Još jedna stvar, koja je više stvar prestiža je zlato u Riju. Ove godine Olimpijski turnir će se igrati nedelju dana pre pomenutog Cincinatija, a raspored će biti prilično paklen. Takođe, po prvi put od kad je tenis na igrama, igrači neće dobiti nikakve ATP poene za rezultate ostvarene na igrama.

Elem, postoji još jedan argument...

Ultimativni argument


Smatram da će Novak do kraja karijere oboriti većinu rekorda, i ostvariti rezultate zbog kojih će biti nedvosmisleno najbolji. Ipak, sada govorimo o tome da je on to već sada, i pored argumenata koje smo pobrojali, postoji još jedan - onaj sa početka teksta: dominantan je protiv najuspešnijih (najboljih?) tenisera u istoriji.

Da li je baš tako?

Svaka era nosi sa sobom svoje heroje. Da li je Federerov uspeh veći od Samprasovog? Protiv koga su ostvarili te rezultate? Muški tenis u prethodnih deset godina ima tri imena koja će se pamtiti sigurno. Postoji još nekoliko igrača koji će sigurno ostati u srcima onih koji vole tenis, čini se da je konkurencija ipak slabija. Uzmimo u obzir i to da nema baš mnogo "mladih lavova" koji su trebali da poljuljaju slavu starih... Povremeno neko bljesne, ali retko je to više od nekoliko turnira, i retko je to dalje od ulaska u top 30.

To nije dobro za tenis.

Odlično je za Novakovu statistiku, i on je to apsolutno zaslužio, ali, možda sa navijačkom setom, pamtim neko vreme kada je 7-8, a nekada i 10 igrača ravnopravno konkurisalo za titule. Kada je u periodu od petnaest godina više od deset različitih igrača bilo broj jedan.

Šta vi mislite, da li je Novak - the one?

Ne propustite

Komentari

26 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Maximovic
Saturday, 29.10.2016
15:15

Ako cemo istini na volju mnogo je kasnije upalio sa pobedama kad su njegovi najveci protivnici bili Federe u godinama a Rafa probleme sa kolenima. Rafa je oko 9 ili 10 meseci stariji a 3 godine ranije je zauzeo 1 mesto na ATP listi. I to jos dok je i Federe bio u top formi. Posto vec pricate sta bi bilo kad bi bilo :) da recimo Rafa nije imao probleme sa kolenima dal bi nas Nole uspeo da cisti patos sa njim ? Samim tim nebi uzeo min 30-50% trofeja kao sto je uzeo i dal bi onda mi sad pricali da je on najbolji ikada ili nije. Mislim ima dosta teorija ali suludo je raspravljati o tome. Ipak je Nole nas i dal bio stvarno najbolji ili ne za nas treba da bude najbolji makar u naviackom smislu ali u realnom iskreno mogu da kazem vise je zahvaljujuci sreci sto je recimo Federe omatorio, Nadal usao u probleme sa povredama. A Marey nije kalibar da ga muci vise od jednog turnira u 2 meseca a na vidiku nije bilo ni jednog mladjeg igraca kalibra ove trojce.

avatar
Trafalgar_Law_BS
Thursday, 11.02.2016
13:14

http://vjetropev.blogspot.rs/2013/06/is-roger-federer-greatest-player-ever.html?zx=52c42f541c08afb5
Odlican blog o tome da li je Federer najbolji svih vremena?

avatar
stevanstevan
Wednesday, 10.02.2016
01:19

Najbolji ikada je Federer, tu se gleda broj nedelja koliko su proveli na prvom mestu. Nema vise sta da se prica, Nole ima sansu i svakako da bih voleo da bude najbolji ikad, ali mora da ispuni tu normu

avatar
ACACHELSEA
Thursday, 04.02.2016
00:07

Jos uvek ne ,jeste nas ali ga preterasmo,jos su Sampras i federer iznad njega.Kada zavrsi karijeru onda cemo znati,za sada je blizu njih ali ne i boljo od njih.

avatar
REVOLT 24. III 2016.
Thursday, 04.02.2016
11:31

Slazem se sa tobom, ali Nole je trenutno veoma, veoma blizu te dvojice, prakticno nadomak njih.

avatar
colaja
Wednesday, 03.02.2016
18:19

Heh ... Bilo nekoliko igrača koji su igrali izuzetan tenis, ali niko nije igrao kao Pit Sampras.

avatar
Gorčilo
Wednesday, 03.02.2016
17:49

Niko nikada nije igrao kao No1e. Najbolji je u istoriji i biće najbolji dok je sveta i veka!

avatar
S-I-M-K-E_
Wednesday, 03.02.2016
17:06

Po igri koju pokazuje i po nevjerovatnoj konstantnosti,Novak jeste najbolji svih vremena.

avatar
Skaut1
Wednesday, 03.02.2016
16:16

Već je najbolji, a rekorde će tek da poobara...To što je No11e toliko dominantan daleko je od dovoljnog uslova da bi se moglo tvrditi kako je konkurencija nekvalitetna. Oni su svi vrhunski igrači, ali igraju u eri najboljeg ikada, Novaka Đokovića.nI vuk je još gladan.

avatar
REVOLT 24. III 2016.
Wednesday, 03.02.2016
16:15
avatar
O\'Sullivan147
Wednesday, 03.02.2016
16:10

...i da...za mene je on najbolji

avatar
O\'Sullivan147
Wednesday, 03.02.2016
16:09

Ljudi on je jednostavno bolji,nisu ostali toliko slabi koliko je on dobar,tako je bilo i u Rodzerovo vrijeme tako je i sad u Noletovo.

avatar
Alex DeLarge
Wednesday, 03.02.2016
16:07

Djokovic je u ovom trenutku u veoma sprecificnoj poziciji, ima sve da bude najbolji ikada, ali jos fali rezultata da ta tvrdnja bude podrzana od vecine. Ovako je najveci samo nama Srbima, i morate biti svesni da se tako ne misli (bar ne vecinski) van granica nase zemlje, cak ni u strucnim krugovima. Da rezimiramo, Novak ce najverovatnije do kraja biti upamcen kao najveci ikad, ali u ovom momentu to nije... I kojih je to 7,8 tenisera bilo konkurentno? Federer, Djokovic i Nadal su verovatno tri najdominantnija tenisera ikada, svejedno je da li je svojevremeno Agasi bio bolji nego sad Marej, kad bi ova trojica na vrhuncu svojih pojedinacnih karijera omlatili i jednog i drugog bez po muke...

avatar
Ivan Minic
Wednesday, 03.02.2016
17:39

Pa, recimo devedesetih si imao (sad iz glave) Lendla, Edberga, Mustera, Bekera, Čenga, Kafenljikova, Raftera, Kuertena, Riosa, Moju, Samprasa, Agasija, Brugeru, Štiha, Kordu, Krajceka... Pa se pojavi Rusedski, Henman, Filipusis, Koreča.... etc etc.

avatar
Alex DeLarge
Wednesday, 03.02.2016
19:44

Od svih koje si pobrojao samo bi prva dvojica mogla da pruze dostojan otpor velikoj trojci, ali su ponovo i Lendl i Edberg losiji teniseri od Djokovica, Nadala i Federera... To je i poenta mog komentara, ova trojica su jednostavno bili toliko dobri da su ubijali konkurenciju...

avatar
REVOLT 24. III 2016.
Wednesday, 03.02.2016
19:18

Krajiceka, ne Krajceka. Krajcek je agent iz Dosijea Iks:-D Inace, Kurijer, Has, Norman, Kosta, Johanson, Piolin, Cesnokov, nije da ih nije bilo...

avatar
Ivan Minic
Wednesday, 03.02.2016
17:46

I nepravedno izostavih Ivaniševića, a tu su i Enkvist, Medvedev, Berasategi, Fereira, Martin, Mantilja, Bjorkman, etc etc etc.

avatar
Kalinari
Wednesday, 03.02.2016
15:53

U svemu se slažem osim sa krajem teksta.Konkurencija je NIKAD JAČA,igraju 3 najdominantnija tenisera u istoriji,a imamo i još 7,8 extra tenisera.Mislim da bi Marej lagano bio prvi na listi da nije rođen u eri Novaka,Rafe i Federera.Federerovi konkurenti su bili Sapras(na zalasku karijere),Rodik i Hjuit,a posle mladi Rafa i Novak,tako da mislim da je Novak najbolji u istoriji baš zato što ima ove silne uspehe u NAJJAČOJ konkurenciji.

avatar
Herkules88
Wednesday, 03.02.2016
15:49

Nije, jeste klasa ali nema konkurenciju, jedina dva tenisera koji su klase su Federer i Nadal, ali Federer je u godinama, Nadal nikad nece biti isti zbog kolena tako da nema konkurenciju, da nije Nadalovih povreda terali bi se njih dvojica i bilo bi mnogo zanimljivije, a po meni je Federer najbolji jer je najbolji tehnicar, pravi teniski majstor iako ga ne volim

avatar
Wednesday, 03.02.2016
17:41

To tebi. Po meni nije niti ce biti. Federer je dugo bio prvi jer nikakvu konkurenciju nije imao u to vrijeme.

avatar
Herkules88
Wednesday, 03.02.2016
20:51

lepo si rekao - po tebi

avatar
Milan Mihajlovic
Wednesday, 03.02.2016
15:48

7, 8 pa i 10 igraca konkurisalo za titulu? Kad je to bilo? Verovatno nisam dovoljno star da to pamtim. Ali koliko znam u Federerovoj eri jedva da je bilo dva konkurenta za grend slem titulu.. I opet ga smatraju najboljim u istoriji. Ili mozda gresim?

avatar
Ivan Minic
Wednesday, 03.02.2016
17:39

Devedesete, odgovorih par komentara iznad...

avatar
Milan Mihajlovic
Wednesday, 03.02.2016
20:30

Prvo da kazem da mislim da je jos rano da se kaze da je Djokovic najbolji ikad, ali moze da bude, ako titulu najbolji ikad gledamo samo kroz trofeje. A drugo ti si nabrojao dvadesetak tenisera. Od kojih bar polovina nisu bili konkurenti na najvece titule, a mkzda caki 3/4. Ipak se slazem s tobom da je konkurencija devedesetih bila veca nego li u federerovo i djokovicevo doba. Zbog toga i smatram Samprasa najboljim ikad. A za Noleta ima vremena.

avatar
7Spark7
Wednesday, 03.02.2016
15:36

Ako stigne Federera po GS, definitivno je najbolji ikada. Bilo bi lepo da doda i olimpijadu, to bi bilo savrseno.

avatar
BatiGol
Wednesday, 03.02.2016
15:36

Najbolji ikada i kraj !!!!