Televizijo, nekom si majka, a nekome maćeha!

Autor: Miloš Marković
utorak 10.02.2015.
10:50
Izvor: Sportske.net

Analizirajući prihode od TV prava u najjačim ligama Evrope, dolazi se do neujednačenih brojki, donekle i čudnih.

Beta/AP Photo/ Massimo Pinca
Beta/AP Photo/ Massimo Pinca

Povezane vesti

Komercijalizacija fudbala uzela je maha, nezaustavljivo najvažnija sporedna stvar na svetu se prilagođava zahtevima tržišta, usmerava televizijskom gledalaštvu.

Toj tvrdnji u prilog ide i informacija da će Premijer Liga, koliko već ove nedelje, obelodaniti rekordni televizijski ugovor vredan 4.4 milioarde funti, što će omogućiti svim klubovima u engleskom fudbalskom takmičenju da ostvare značajnu zaradu na kraju godine.

Kada su Englezi u pitanju, Premijer Liga je bez premca u odnosu na rivalske lige, ravnomerno raspoređene zarade donose dobar priliv novca svim klubovima ovog takmičenja. Koliko je u ovom segmentu engleska liga ispred ostalih konkurenata u Evropi svedočo podatak da svaki od 20 klubova Premijer lige u minuloj sezoni jeste zaradio makar duplo više od Bajern Minhena, šampiona Nemačke.

Tržište Nemačko je takvo da novac od TV prava takođe jeste ravnomerno raspoređen među rivalima, ali i takvo da pokazuje jasno koliku podršku ovo takmičenje ima od televizijskim emitera. Reklo bi se da Nemačku nema ko da gleda, Bundesliga se sa druge strane može pohvaliti fenomenalnom i standardno dobrom posetom, prihodi od karata se računaju kao mnogo značajniji.

Novac koji je u opticaju kod TV prava u Italiji, znatno je veći od Nemačkog, ali i Francuskog. Minule sezone je najveći prihod ostvario šampion Juventus, ali je razlika u odnosu na ostale rivale Inter, Milan i Romu, neuporedivo manja nego što je to slučaj u Španiji.

Dobro je poznato, Primera ima najneuravnoteženiji princip raspodele novca od TV prava, Barselona i Real Madrid kupe najveći deo kolača, po 140 miliona evra, dok se ostali timovi bore za mrvice.

Uostalom, pogledajte i sliku.

tv prava

Kada se crta podvuče, najviše, ubedljivo najviše novca od TV prava prođe kroz Englesku, gotovo dve milijarde minule sezone.

U Italiji je prošle sezone ostvaren ukupan prihod od 846.1 milion, 755 miliona u Španiji, 495 u Bundesligi, 487.9 miliona u Francuskoj.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Südkurve72
Tuesday, 10.02.2015
11:55

Jedan Cardif zaradi skoro kao atletiko i dortmund zajedno, e boze

avatar
Uncounquered
Monday, 16.02.2015
16:17

I taj Cardif ispadne i lige, a Dortmund i Atletiko igraju prosle i preprosle godine finala LS....dzaba im pare kad ne znaju kako ce sa njima.