"Superboul" i biznis - Padali rekordi!

Autor: Aleksandar Obrenović
ponedeljak 02.02.2015.
15:58
Izvor: Sportske.net

Neverovatni podaci, pročitajte koliko se novca "vrtelo" ove godine na "Superboulu"!

Beta/AP Photo/David J. Phillip
Beta/AP Photo/David J. Phillip

Povezane vesti

"Superboul" je najveći sportski događaj na planeti. Najispraćeniji u svetu, samim tim i najisplativiji.

Stigle su i prve procene što se tiče uticaja na ekonomiju SAD-a, a prema njima potrošnja za vreme ovog događaja je rekordna, pošto su Amerikanci potrošili neverovatnih 14,3 milijarde dolara ovog vikenda.

Prošle godine ovaj događaj je bio najgledaniji u istoriji SAD-a sa 111,5 miliona gledalaca (tada su igrali Denver i Sijetl), ali se ceni da je ovogodišnji prevazišao i tu brojku.

Prema nekim informacijama, ovogodišnji "Superboul" u kome su Nju Ingland Patriotsi pobedili Sijetl Sihoukse gledalo je oko 115 miliona gledalaca putem malih ekrana.

Ovaj događaj napreduje iz godine u godinu, što pokazuje i suma koju su kompanije morale da plate ukoliko su želele da se reklamiraju za vreme same utakmice. Naime, prošle godine je cena za 30 sekundi reklamnog prostora na FOX-u bila 4 miliona dolara što je u tom trenutku predstavljao rekord. Ipak, ova godina je prevazišla i tu sumu, cena je bila 4,5 miliona dolara.

Evo jedne reklame za kompaniju "Avocados from Mexico" koja je bila za vreme "Superboula". Ceni se da su oni platili za 30 sekundi oko 15% svog ukupnog budžeta za marketing.



Pored same utakmice, u poluvremenu meča je organizovan šou-program u kome je glavnu ulogu imala Keti Peri, pop-pevačica, a pored nje su učestvovali i Leni Kravic, Rijana, rok-bend Koldplej i ostali.

Bilo je i dosta poznatih ličnosti iz džet-seta, poput Adriane Lime, Džona Travolte i mnogih drugih...

Televizija "Fox" će zaraditi ogroman novac, pošto je bilo više od 70 reklama. Njihova zarada vezana samo za sam događaj jeste oko 315 miliona dolara.

Na kraju, da spomenemo što je Amerikancima možda i najmanje bitno, Nju Ingland je pobedio Sijetl rezultatom 28:24.

Ne propustite