Počeo Tur de Frans, odata pošta Helmutu Kolu

Autor: Beta Beta
subota 01.07.2017.
16:19
Izvor: Beta

Najveća međunarodna bicklistička trka, Tur de Frans, danas je u Diseldorfu, na početku prve etape, odala poštu bivšem nemačkom kancelaru Hemutu Kolu povodom čije smrti je danas priređena velika komemoracija u Evropskom parlamentu Strazburu.

Beta/Christophe Ena
Beta/Christophe Ena

Povezane vesti

Pred početak trke je intonirana himna EU "Oda radosti" i na ekranima je istorijska fotografija na kojoj se Kol i bivši francuski predsednik Fransoa Miteran rukuju u Verdenu kako bi obeležili francusko-nemačko pomirenje.

Kol (87), koji je umro 16. juna, bio je zagovornik širenja Evrope na istok i s Miteranom je bio glavni arhitekta Mastrihtskog ugovora EU i uvodjenja zajedničke evropske valute - evra.

Tur de Frans koji se godinama održava i van granica Francuske, često obeležava dogadjaje značajne za Evropu.

Čuvena trka tako ove godine proslavlja 60 godina od Rimskog ugovora, jednog od osnivačkih akata današnje Evropske unije, kroz izložbu fotografija na ulazu francuskog Ministarstva inostranih poslova u Parizu.

U prvoj nedelji trke biciklisti će proći kroz četiri zemlje-potpisnice Rimskog ugovora: Nemačku, Belgiju, Francusku i Luksemburg.

Tur de Frans je najpopularnija biciklistička trka na svetu. Obično traje tri nedelje. Prva trka je bila 1903. godine i od tada se održava svake godine, osim za vreme Prvog i Drugog svetskog rata.

Ne propustite