VN Malezije - Hamiltonu eksplodirao motor, Rikardu pobeda posle dve godine!

Autor: Beta Beta
nedelja 02.10.2016.
11:48
Izvor: Beta

Vozač Red Bula Danijel Rikardo pobedio je danas u izuzetno uzbudljivoj trci Formule 1 za Veliku nagradu Malezije.

Beta/AP Photo/Vincent Thian
Beta/AP Photo/Vincent Thian

Povezane vesti

Danijel Rikardo je ostvario četvrtu pobedu u karijeri, a prvu u sezoni i prvu posle dve godine. On je trku na stazi Sepang završio za sat, 37 minuta, 12 sekundi.

Drugi je bio Maks Verstapen iz Red Bula sa 2,443 sekunde zaostatka, a treći kroz cilj prošao je Niko Rozberg iz Mercedesa i pored kazne od 10 sekundi na konačan rezultat. On je za Rikardom zaostao 25,516 sekundi.

Aktuelni svetski prvak Luis Hamilton iz Mercedesa odustao je u 41. krugu pošto mu je eksplodirao motor. Britanac je pre odustajanja na prvom mestu imao 20 sekundi prednosti i pet trka pre kraja u generalnom plasmanu zaostaje za klupskim kolegom Rozbergom 23 boda.

Četvrto mesto zauzeo je Kimi Raikonen iz Ferarija, peti je bio Valteri Botas iz Vilijamsa, a šesti vozač Fors Indije Serhio Peres. Bodove su još osvojili Fernando Alonso iz Meklarena, vozač Fors Indije Niko Hulkenberg, Dženson Baton iz Meklarena i Džolion Palmer iz Renoa.

Hamilton je dobro startovao, odbranio se od klupskog kolege Rozberga, koga je odmah udario vozač Ferarija Sebastijan Fetel i poslao ga na 21. mesto. Fetel je tada zakačio i Verstapena, oštetio bolid i završio trku. Verstapen je putem radija rekao svojoj ekipi da je Fetel "lud" i da je išao na Rozberga kao "idiot".

Tada je uvedeno virtuelno vozilo bezbednosti tokom kojeg je vozačima bilo zabranjeno preticanje, a kada je trka nastavljena Hamilton je vodio ispred Rikarda i Verstapena, koji je obišao Peresa, Baton je skočio na šesto mesto, dok je njegov klupski kolega Alonso sa poslednjeg došao na 10. Rozberg je brzo popravljao plasman pa je do šestog kruga skočio na 14. mesto.

U devetom krugu ponovo je uveden virtuelni sejfti-kar pošto je vozač Hasa Roman Grožan zbog problema sa kočnicama izleteo sa staze. Za to vreme pojedini vozači otišli su na zamenu guma među kojima Rozberg i Verstapen. Posle dva kruga trka je nastavljena, a Hamilton je imao 2,3 sekunde prednosti nad Rikardom.

Niko Rozberg je nastavljao da popravlja plasman, a njegov klupski kolega otišao je u boks u 21. krugu i na stazu se vratio kao treći, iza Verstapena i Rikarda. Posle Hamiltona iz boksa je izašao i Raikonen i na stazu je izašao ispred petoplasiranog Rozberga.

Infiniti Red Bull driver Australia's Daniel Ricciardo leaves boxes during the first practice session for the Spain Formula One Grand Prix at the Barcelona Catalunya racetrack in Montmelo

Aktuelni svetski prvak je obišao Rikarda i našao se iza Verstapena, koji je bio prvi zahvaljujući ranijem odlasku u boks. Vozač Red Bula tada je imao 7,9 sekundi prednosti. Verstapen je u 28. krugu drugi put otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao treći, iza Hamiltona i Rikarda, koji je jednom išao u boks, a ispred Raikoena.

Hamilton je u tim trenucima bio najbrži na stazi i pokušavao je da stekne što veću prednost kako bi mogao i drugi put da ode u boks i vrati se na prvo mesto ispred Verstapena.

Rozberg je u 32. krugu drugi put otišao na zamenu guma, zadržao se nešto duže pa se vratio iza Peresa na šesto mesto. Za to vreme su se Alonso, Erikson i Sainc borili sa Palmerom za 10. mesto koje nosi jedan bod.

Rozberg je napadao Raikonena za četvrto mesto, a u 38. krugu ga je uz kontakt obišao sa spoljne strane, zbog čega je bio pod istragom i dobio kaznu od 10 sekundi na konačan rezultat. Vozači Red Bula borili su se za drugo mesto, a posle oštrih duela Rikardo je sačuvao drugo mesto.

U 41. krugu Hamilton je morao da odustane pošto mu je eksplodirao motor, a pre toga imao je 20 sekundi prednosti. Ponovo je bio uveden virtuelni sejfti-kar, što su iskoristili Red Bul i Mercedes i pozvali svoje vozače na zamenu guma.

Rozberg je pokušavao da stekne više od 10 sekundi prednosti nad Raikonenom zbog kazne, kako bi zadržao treće mesto, a Rikardo je na prvoj poziciji, sedam krugova pre kraja imao 1,4 sekundi prednosti nad Verstapenom.

Do kraja trke Rikardo je uvećao prednost nad klupskim kolegom i pobedio, Rozberg je sačuvao treće mesto, a oba vozača Fors Indije i Meklarena osvojili su bodove.

Naredna trka u šampionatu voziće se naredne nedelje od 7 časova za Veliku nagradu Japana.

Ne propustite

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Pg13
Sunday, 02.10.2016
13:58

Svaka cast na izvjetaju!

avatar
Maestro-Chelsea(Sic)
Sunday, 02.10.2016
13:28

Nema srece Luis ubjedljivo najjaci vozac stici ce do titule siguran sam kad proradi inat