Novi Ferarijevi motori u Zauberu od naredne godine

Autor: Beta Beta
petak 28.07.2017.
23:55
Izvor: Beta

Ferari će od naredne godine snabdevati motorima ekipu Zauber u šampionatu Formule 1.

BETA/AP Photo/Frank Augstein
BETA/AP Photo/Frank Augstein

Povezane vesti

Kako su danas saopštile dve ekipe, postignut je dogovor o potpisivanju višegodišnjeg ugovora.

Zauber ove sezone koristi godinu dana stare Ferarijeve motore, a od naredne godine koristiće nove.

"Zajedničko iskustvo Zaubera i Ferarija stvorilo je jaku osnovu, koja će nam omogućiti da brzo i efikasno napredujemo po pitanju razvoja bolida za 2018. godinu. Uveren sam da ćemo zajedno ostvariti rezultate koji odražavaju strast i odlučnost, koji su uvek bili deo Zauberovog tima u Formuli 1", rekao je direktor Zaubera Frederik Vaser.

U aprilu, pre dolaska Vasera, Zauber je objavio da će 2018. godine saradjivati sa Hondom.

Otkako je 2015. godine potpisao ugovor sa Hondom, Meklaren ima stalna pitanja pouzdanosti motora. Dvostruki svetski šampion Fernando Alonso je ove sezone završio samo dve trke. Najbolji ovogodišnji rezultat mu je deveto mesto u trci za Veliku Azerbejdžana prošlog meseca i ta dva boda su jedini bodovi ekipe ove sezone.

Meklaren razmatra mogućnost da raskine saradnju sa Hondom i potpiše ugovor sa Mercedesom.

Zauber je saopštio da dogovorom sa Ferarijem radi u najboljem interesu ekipe.

"Nesrećno je što u ovoj fazi moramo da prekinemo saradnju sa Hondom. Ali, takva odluka doneta je iz strateških razloga, u najboljem interesu ekipe. Zahvalni smo Hondi na saradnji i želimo joj sve najbolje u budućnosti u Formuli 1", rekao je Vaser.

Menadžer Honde zadužen za motosport Masaši Jamamoto rekao je da se Honda radovala zajedničkoj sezoni u Formuli 1 sa Zauberom, ali da je tokom razgovora sa promenjenim menadžmentom te ekipe, postignut dogovor o otkazivanju projekta. 

Zauber je pretposlednji u šampionatu konstruktora sa pet bodova koje je osvojio Paskal Verlejn. Njegov najbolji rezultat je osmo mesto u trci u Španiji, u maju.

Dogovorom o višegodišnjoj saradnji, Zauber je uvećao šanse da i naredne godine zadrži Verlejna, člana Mercedesovog juniorskog programa. On je nedavno rekao da su mu "otvorene opcije" za 2018. godinu.

Ne propustite