Luis Hamilton je novi šampion Formule 1!

Autor: Darko Mitrović
nedelja 23.11.2014.
15:46
Izvor: Sportske.net

Posle četvorogodišnje dominacije Sebastijana Fetela i njegovog Red Bula, tron je danas preuzeo Britanac Luis Hamilton iz Mercedesa, koji je superiorno završio sezonu trkom u Abu Dabiju!

Beta/AP Photo/Hassan Ammar
Beta/AP Photo/Hassan Ammar

Povezane vesti

Očekivali smo dramu, neizvesnost u Abu Dabiju u poslednjoj trci sezone, u trci sa udvostručenim ulogom, jer su bodovi bili duplirani.

Ali, umesto toga, videli smo totalnu dominaciju Luisa Hamiltona na stazi, novu njegovu pobedu, kojom je samo potvrdio da je ove sezone bio najbolji i zasluženo osvojio titulu, svoju drugu u karijeri, a prvu još od 2008. godine.

Njegov najveći rival, Nemac Niko Rozberg, ostao je bez bodova, posle brojnih problema sa svojim bolidom tokom današnje trke.

Podsetimo, Rozberg je juče izborio pol poziciju, ali je Hamilton već na startu uspeo da ga obiđe i najavi konačan trijumf.

Superiorni Britanac je sigurno vozio čitavim tokom trke, uspešno održavao vođstvo ispred iskusnog Brazilca Felipea Mase iz Vilijamsa, koji je na kraju i završio na drugom mestu, dok je treće mesto pripalo Masinom klupskom kolegi Valteriju Botasu.

Četvrto mesto u današnjoj trci osvojio je Danijel Rikardo iz Red Bula, peti je Dženson Baton iz Meklarena, a za njim slede Hulkenberg, Perez, pa bivši šampion Fetel, koji je završio na osmom mestu.

U prvih deset su još dvojica bivših šampiona - Fernando Alonso iz Ferarija i Kimi Raikonen na desetom mestu.

Novi šampion Luis Hamilton je preko timskog radija dobio i prvu čestitku od princa Harija, koji mu je portučio: ''Ti si apsolutna legenda, sjajno odrađen posao''...

Posle ovakvog raspleta, konačan poredak vozača na kraju sezone 2014. izgleda ovako:

1. Luis Hamilton 384
2. Niko Rozberg 317
3. Danijel Rikardo 238
4. Valteri Botas 186
5. Sebastijan Fetel 167
6. Felipe Masa 134
7. Dženson Baton 126
8. Niko Hulkenberg 96...

Mercedes je šampion u konkurenciji konstruktora, a Luis Hamilton je posle legendarnog Fanđa prvi šampion iz ove ekipe.

Ne propustite