Hamilton: "Najbolji osećaj u životu!"

Autor: Beta Beta
ponedeljak 24.11.2014.
00:50
Izvor: Beta

Pročitajte izjave Luisa Hamiltona i Nika Rozberga nakon trke u Abu Dabiju.

Beta/AP Photo/Kamran Jebreili
Beta/AP Photo/Kamran Jebreili

Povezane vesti

Novi šampion Formule jedan, vozač Mercedesa Luis Hamilton rekao je da mu druga titula, koju je danas osvojio u poslednjoj trci sezone u Formuli jedan, za Veliku nagradu Abu Dabija, znači više nego prva.

"Bez reči sam... Ali, želim da zahvalim navijačima i porodici, naravno i mom timu. Mnogo mi znači titula, više nego prva", rekao je Britanac posle trke u Abu Dabiju, preneli su britanski mediji.

Hamilton je pobedio u poslednjoj trci u sezoni u Abu Dabiju i drugi put u karijeri osvojio šampionsku titulu. On se za titulu borio s klupskim kolegom Nikom Rozbergom, koji je sredinom trke napravio grešku, posle koje je završio na 13. mestu.

Britanac, koji je bio šampion i 2008. godine, ušao je u trku sa 17 bodova prednosti i odgovaralo mu je i da osvoji drugo mesto iza Rozberga.

"Naravno, 2008. godina je bila posebna, ali sada mi znači mnogo više... Ovo je najbolji osećaj koji sam ikada imao", dodao je 29-godišnji britanski vozač.

"Dobro sam startovao, možda najbolje u karijeri. U trku sam ušao s različitim mogućnostima, ali znao sam da moram da se trkam. Kvalifikacije nisu bile savršene, ali sve smo uspeli da sredimo na vreme za trku", rekao je Hamilton.

Hamilton i Rozberg se tokom sezone nisu dobro slagali, čak su u dve trke, u Monaku i Belgiji, učestvovali u incidentima na stazi.

"Niko se tokom cele godine neverovatno borio. Upoznali smo se 1997. godine i znao sam da ćemo se takmičiti između sebe. čestitao mi je. Bio je vrlo profesionalan, ušao je u svlačionicu i rekao: 'Vozio si veoma dobro'. I ja mislim da je on bio dobar", rekao je Hamilton.

Hamilton je pobedio u 11 trka u sezoni, a Rozberg u pet, pa je Mercedes bez većih problema osvojio titulu u kategoriji konstruktora.

Rozberg je u 23. krugu napravio grešku, ušao je široko u krivinu i nakon toga imao je problema sa motorom i končnicama. On je rekao da je razočaran, ali da je Hamilton zasluženo osvojio titulu.

"Veoma sam razočaran. Sve u svemu, Luis je zaslužio da osvoji titulu. Ono što mi se dogodilo tokom trke nije uticalo na ishod, ništa nije promenilo i nema svrhe o tome pričati. On je bio malo bolji od mene", rekao je Nemac.

"Pozitivno je to što sam u prethodne dve godine bio bolji u kvalifikacijama i to mi daje dobru osnovu. Prišao sam zaista blizu i šteta je što se nije isplatilo. Ponosan sam. Ovo je bio napet vikend i hvala ekipi na podršci", dodao je Rozberg.

On je istakao da je verovao u uspeh i da nije hteo da odustane i kada je tokom trke bilo jasno da ne može da se bori za titulu.

"Dugo vremena sam verovao u uspeh. Postojala je mogućost da nešto neće biti u redu s Luisovim bolidom. Nikada nisam odustajao, uvek sam gurao dalje i zbog toga sam želeo da završim trku. Ovo je bila napeta, ali velika bitka. Zbog takvih trka se takmičim. Luis je bio najbolji i ovo je bio veliki izazov", rekao je Rozberg.

"U većem delu sezone sam uživao i lako je vratiti se i sledeće godine. Voziću testove u utorak, iako ne znam u kakvom ću stanju biti", dodao je.

Vozač Vilijamsa Felipe Masa, koji je osvojio drugo mesto u Abu Dabiju, rekao je da nije očekivao ovako dobar rezultat ekipe.

"Čestitam Luisu, zaslužio je titulu. Ovo je bila dobra trka za Vilijams. Nisam očekivao da ću imati takvu brzinu. Uspeo sam da sačuvam gume tokom većeg dela trke. Pokušali smo nekoliko stvari sa gumama, ali nažalost Luis je bio daleko...", rekao je Masa.

"U poslednjih 10 krugova bio sam izuzetno brz i pomislio sam da mogu da pobedim. Ali, gume su se brzo istrošile i nisam mogao više. Vilijams je obavio fantastičan posao i ponosan sam što sam deo ekipe. Ovo je samo početak", dodao je Masa.

Takođe vozač Vilijamsa, Valteri Botas, zauzeo je treće mesto i to je prvi put od 2005. godine i trke u Monaku da ta ekipa ima dva bolida na podijumu.

"Uvek volim kada sam na podijumu... Ovo je bila neverovatna godina, napredujemo i snažniji smo. Ova poslednja trka pokazala je koliko smo odmakli. Zahvalan sam što sam deo ekipe i što mogu da vozim ovaj bolid", rekao je Botas.

Ne propustite