F1 - Istorijska trka u Katalunji, on je najmlađi pobednik ikada!

Autor: Beta Beta
nedelja 15.05.2016.
17:11
Izvor: Beta

Vozač Red Bula Maks Ferstapen osvojio je danas trku za Veliku nagradu Španije i tako postao najmlađi vozač koji je osvojio trku u Formuli 1!

Beta/AP Photo/Emilio Morenatti
Beta/AP Photo/Emilio Morenatti

Povezane vesti

Ferstapen ima 18 godina i sedam meseci, a danas je oborio rekord Sebastijana Fetela, koji je prvu pobedu ostvario sa 19 godina i dva meseca.

Holandski vozač je danas u Red Bulu zamenio Danila Kvjata, koji je izbačen iz tima nakon trke u Sočiju.

Trku na stazi Katalunja obeležilo je rano ispadanje dominantnog dvojica Mercedesa, Luisa Hamiltona i Nika Rozberga.

Rozberg je pobedio u sve četiri trke ove sezone, dok se Hamilton tri puta peo na podijum. Oni su danas bili u trci samo tri krivine.

Hamilton je počeo trku sa "pol" pozicije, ali ga je Rozberg pretekao već u prvoj krivini. Aktuelni šampion želeo je, međutim, odmah da se vrati ispred, ali je napravio grešku, ušao je u unutrašnju stranu krivine, a Rozberg je skrenuo u desno da odbrani poziciju. Britanac je izleteo sa staze, a onda zakačio i svog timskog druga i obojicu ih izbacio sa staze.

Na podijum u Katalunji popeli su se i dvojiac Ferarija, Kimi Raikonen i Sebastijan Fetel.

Bodove su osvojili još i Danijel Rikardo, Valteri Botas, Karlos Sains, Serhio Peres, Felipe Masa, Džensen Baton i Danil Kvjat.

Posle ispadanja vozača Mercedesa, dvojac Red Bula Rikardo i Ferstapen preuzeli su prva dva mesta, dok su iza njih bili Raikonen i Fetel.

Rikardo je vodio tokom prvih 28 krugova, ali ga je Red Bul povukao u 38 krugu zbog svoje strategije o tri pit-stopa, za koju je pre trke izračunato da je sporija. Ferstapen je tako izbio na čelnu poziciju, dok je Rikardo pao na treće mesto, iza Raikonena.

Australijanac je, medjutim, ubrzo pao na četvrto mesto, pošto je Ferari povukao Fetela u sledećem krugu, a onda obavio poslednji stop pre Red Bulovog, čime je Nemac izbio ispred Rikarda, koji je poslednji ulazak u boks imao šest krugova posle Fetela.

Rikardo je posle toga probao da pretekne Fetela u 59. krugu, sedam pre kraja, ali nije uspeo.

Felipe Masa iz Vilijamsa je trku počeo kao 18, a završio je kao osmi. Kvjat je stigao 10, a celim krugom zaostatka za svojom zamenom Ferstapenom.

Osim Rozberga i Hamiltona, trku nisu završili Romen Grožan iz Hasa, Fernando Alonso iz Meklarena i Niko Hilkenberg iz Fors Indije.

Ne propustite