F1 - Ferarijeva dominacija u Monaku!

Autor: Beta Beta
nedelja 28.05.2017.
17:10
Izvor: Beta

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Monaka i uvećao prednost u generalnom plasmanu.

Beta/AP Photo/Frank Augstein
Beta/AP Photo/Frank Augstein

Povezane vesti

Fetel je trku na ulicama Monte Karla završio za sat, 44 minuta, 44,340 sekundi i ostvario treću pobedu u sezoni, a 45. u karijeri. To je prva pobeda Ferarija u Monaku od 2001. godine, a druga u karijeri za četvorostrukog svetskog šampiona Fetela.

Drugo mesto zauzeo je Kimi Raikonen iz Ferarija sa zaostatkom od 3,145 sekundi. To je prvi put od 2010. godine da su vozači Ferarija osvojili prva dva mesta u jednoj trci.

Treće mesto zauzeo je Danijel Rikardo iz Red Bula sa 3,745 sekundi zaostatka.

Vozač Mercedesa Valteri Botas bio je četvrti, peti je bio Maks Verstapen iz Red Bula, a šesti Karlos Sainc iz ekipe Toro Roso.

Trostruki svetski prvak Luis Hamilton iz Mercedesa zauzeo je sedmo mesto, a bodove su još osvojili Roman Grožan iz ekipe Has, Felipe Masa iz Vilijamsa i Kevin Magnusen iz Hasa.

Fetel je sada uvećao prednost u generalnom plasmanu nad Hamiltonom na 25 bodova.

Raikonen je dobro počeo trku, odbranio je prvo mesto, a iza njega vozili su Fetel, Botas, Verstapen i Rikardo. Dobro je startovao Magunsen, popeo se za dva mesta na deveto, a Hamilton sa 13. na 12.

Raikonen je u šestom krugu imao 1,7 sekundi prednosti nad klupskim kolegom i čuvao je sve do 34. kruga kada je otišao u boks na zamenu guma i na stazu se vratio iza Fetela i Rikarda. Raikonen je izugubio vreme u gustom saobraćaju na stazi, što je koristio Fetel i iz kruga u krug uvećavao prednost.

Pet krugova posle Raikonena Fetel je otišao u boks i na stazu se vratio ispred Finca. Takodje, posle odlazaka u boks, Rikardo je preskočio klupskog kolegu Verstapena. U medjuvremenu Hamilton se popeo na šesto mesto, ali do tada nije otišao u boks, a Fetel je stekao 9,3 sekunde prednosti na prvom mestu.

Posle odlaska u boks Hamilton je pao na sedmo mesto, a za šestoplasiranim Saincom zaostajao je 1,4 sekund. U 60. krugu na stazu je izašlo bezbednosno vozilo, pošto je vozač Zaubera Paskal Verlejn udario u zaštitnu ogradu posle sudara sa vozačem Meklarena Džensonom Batonom, koji je u današnjoj trci zamenio u ekipi Fernanda Alonsa.

U 65. krugu sa staze je izleteo Markus Eriksen iz Zaubera pa je "sejfti kar" i dalje ostao na stazi. Dva kruga kasnije trka je nastavljena, Fetel je vozio ispred Raikonena, Rikarda, Botasa, Verstapena, Sainca i Hamiltona. Do kraja trke nije bilo većih promena, pošto na stazi u Monte Karlu nije lako obilaziti, pa je poredak ostao nepromenjen.

Fetel na prvom mestu u generalnom plasmanu ima 129 bodova, Hamilton je drugi sa 104, a Botas treći sa 75.

Naredna trka u šampionatu voziće se 11. juna u Kanadi.

Ne propustite