Tužioci će se žaliti na kaznu zatvora za Pistorijusa

Autor: Beta Beta
petak 22.07.2016.
01:45
Izvor: Beta

Državno južnoafričko tužilaštvo saopštilo je danas da će uložiti žalbu na šestogodišnju kaznu zatvora Oskaru Pistorijusu za ubistvo devojke Rive Stenkamp, uz ocenu da je ona "šokantno" blaga.

BETA/AP Photo/Alon Skuy, Pool, File
BETA/AP Photo/Alon Skuy, Pool, File

Povezane vesti

Kako se navodi, tužilaštvo će danas podneti tu žalbu na presudu izrečenu 6. jula. 

Južnoafrički paraolimpijac Oskar Pistorijus osudjen je 6. jula na šestogodišnju kaznu zatvora za ubistvo devojke Rive Stenkamp 2013. godine.

Pistorijus je tako dobio manju kaznu od predviđene minimalne kazne u Južnoj Africi od 15 godina za ubistvo.

Tužioci su tražili 15 godina zatvora za Pistorijusa, ali je obrazlažući presudu pred sudom u Pretoriji sudija Tokozile Masipa rekla je da se manja kazna može izreći u slučajevima u kojima sud misli da bi "duža kazna bila nepravedna".

Tužioci su danas naveli da je šestogodišnja kazna "šokantno preblaga" za krivično delo ubistva i da predstavlja "nepravdu".

Pistorijus je osuđen na zatvorsku kaznu posle žalbe tužilaštva pošto je prvobitno oslobođen optužbe. Pistorijusovi advokati su rekli posle određene kazne zatvora da se on neće žaliti.

Pistorijus je 14. februara 2013. godine u svojoj kući ubio svoju devojku Rivu Stenkamp vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupatila, pošto je, kako je rekao, mislio da je provalnik.

On je prvo osuđen za ubistvo iz nehata i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu. Posle godinu dana u zatvoru pušten je u kućni pristvor. Apelacioni sud Južne Afrike je u decembru preinačio presudu i osudio ga za ubistvo. Ustavni sud odbacio je žalbu paraolimpijca na presudu za ubistvo.

Ne propustite