SP - Čast Srbije brani samo Ivana Španović

Autor: Beta Beta
sreda 16.03.2016.
14:31
Izvor: Beta

Skakačica u dalj Ivana Španović biće jedina srpska predstavnica na predstojećem Svetskom prvenstvu u dvorani, koje će se održati u Portlandu.

Beta/BranislavBožić/Mo
Beta/BranislavBožić/Mo

Povezane vesti

Španovićeva će braniti bronzanu medalju, osvojenu pre dve godine u poljskom Sopotu. Ona je sa skočenih 6,85 metara trenutno četvrta na svetu.

Svetsko prvenstvo u Portlandu obeležiće i novi sistem kvalifikacija i sam tok takmičenja. Novina je to što će biti 16 takmičara u skoku u dalj. Umesto kvalifiakcija i finala, njih 16 će se nadmetati direktno u finalu, gde će svaka takmičarka imati po tri skoka.

Osam najboljih će skakati u četvrtoj i petoj seriji, dok će u šestoj učestvovati najbolje četiri takmičarke.

Trener najbolje srpske atletičarke Goran Obradović rekao je da su Svetska atletska federacija (IAAF) i organizatori takmičenja želeli da pažnju posvete onima koji su u tom trenutku na borilištima, ali da odluka o nastupu 16 takmičara znači veliku pauzu imedju prve tri serije, tako da teško mogu da se očekuju vrhunska ostvarenja.

Prema njegovim rečima, na taj način se i favorizuju takmičari čiji treneri "nisu u stanju da podese formu za kvalifikacije i finale.

"Mislim da na novom konceptu treba još dosta raditi, ali videćemo kako će se snaći devojke na zaletištu. Što se tiče Ivane, odlično smo  radili, a sa novim pravilima ide i nova taktika. Cilj je da u prve tri serije skoči bar približno koliko vredi u ovom trenutku, a za koji će plasman to biti dovoljno to ne zavisi samo od nas", rekao je Obradović uoči puta.

Španovićeva će takmičenje početi 19. marta u 2.55 po srednjeevropskom vremenu.

Na Svetskom prvenstvu u Portlandu, koje će se održati od 17. do 20. marta, učestvovaće 500 atletičara iz 148 zemalja.

Ne propustite