Ruskoj olimpijki oduzeto zlato zbog dopinga

Autor: Beta Beta
petak 10.02.2017.
17:00
Izvor: Beta

Atletičarki Mariji Savinovoj oduzeta je zlatna medalja sa Olimpijskih igara 2012. godine u Londonu zbog dopinga i suspendovana je do 2019. godine.

AP Photo/Matt Slocum
AP Photo/Matt Slocum

Povezane vesti

Savinova je u Londonu osvojila zlato na 800 metara.

Sud za sportsku arbitražu (CAS) saopštio je danas da je utvrdjeno da je Savinova od jula 2010. godine do avgusta 2013. godine koristila doping i svi njeni rezultati iz tog perioda su izbrisani.

Drugo mesto u Londonu osvojila je Kaster Semenja, koja bi mogla sada da dobije zlato.

Savinovu je 2014. godine tajno snimila ruska "uzbunjivačica" Julija Stepanova, a na video snimku se čuje da je priznala da je primila injekciju testosterona i da je uzimala zabranjeni steroid oksandrolon.

Taj snimak pomogao je u pokretanju istrage Svetske antidoping agencije (WADA).

Posle istrage, WADA je u novembru 2015. godine suspendovala ruske atletičare iz medjunarodnih takmičenja.

Ako Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odluči da preraspodeli medalje, Semenja će dobiti zlato, koje će dodati zlatu koje je osvojila prošlog leta u Riju.

Bronzanu medalju u Londonu osvojila je Ruskinja Ekaterina Pojstogova, koja je pod istragom zbog dopinga. Ako ona bude suspendovana Pamela Dželimo iz Kenije bi mogla da dobije srebro, a bronzu Amerikanka Alisija Montano.
 
Ruskinja Elena Aržakova, koja je trku u Londonu završila na šestom mestu, diskvalifikovana je 2013. godine zbog krvnog dopinga.

Ne propustite