Ruski zvaničnici priznali postojanje doping programa!

Autor: Beta Beta
sreda 28.12.2016.
11:35
Izvor: Beta

Ruski zvaničnici su prvi put priznali postojanje doping sistema u koji je umešano desetine ruskih sportista i koji je uticao na neka od najvećih sportskih takmičenja.

Beta/AP Photo/Felipe Dana
Beta/AP Photo/Felipe Dana

Povezane vesti

Zvaničnici su u intervjuu za Njujork tajms priznali postojanje programa, ali su negirali da ga je država sponzorisala.

U tekstu o "jednoj od najvećih zavera u istoriji sporta", Njujork tajms piše da se u izveštaju Svetske antidoping agencije od 9. decembra navodi da je više od 1.000 Rusa učestvovalo u programu od 2011. do 2015.

"To je bila institucionalna zavera", izjavila je vršilac dužnosti generalnog direktora ruske agencije za borbu protiv dopinga Ana Antseliovič, ali je dodala da najviši vladini zvaničnici nisu bili umešani.

Vitalij Smirnov, koji je bio najviši sportski zvaničnik još iz vremena Sovjetskog Saveza i koga je predsednik Vladimir Putin odredio da reformiše antidoping sistem, izjavio je za Njujork tajms da je "napravljeno mnogo grešaka".

Njujork tajms navodi da je direktor laboratorije davao sportistima koktele lekova za postizanje boljih rezultata, da su pripadnici Federalne bezbednosne službe menjali uzorke urina, a da je zamenik ministra sporta godinama naredjivao da se zataškava korišćenje nelegalnih supstanci u sportu.

Ruski sportski zvaničnici su uporno negirali postojanje doping programa, uprkos priznanju bivšeg direktora antidoping laboratorije Grigorija Rodčenkova prošlog maja.

Istražitelj Svetske antidoping agencije Ričard Maklaren je ovog meseca objavio izveštaj s detaljnim dokazima dopinga, posle čega je Međunarodni olimpijski komitet pokrenuo disciplinske postupke protiv desetina ruskih sportista.

Promena stava Moskve po pitanju dopinga možda je motivisana, prema oceni Njujork tajmsa, željom da se postigne pomirenje sa svetskim sportskim organizacijama koje traže da Rusija prizna rezultate nedavnih istraga da bi ponovo mogla da obavlja doping testove i da opet bude domaćin olimpijskih i drugih svetskih takmičenja.

Ne propustite