Maraton za Ginisa - Ni kiša mu ništa ne može, Goran istrčao i 35. etapu!

Autor: Darko Mitrović
subota 08.10.2016.
10:57
Izvor: Sportske.net, maratonzaginisa.com

Iako su se vremenski uslovi znatno pogoršali poslednjih dana, kragujevački maratonac nastavlja po planu. Uspešno je okončao i 35. od 55 planiranih etapa ''Maratona za Ginisa''.

maratonzaginisa.com
maratonzaginisa.com

Povezane vesti

Na izlazu iz Aleksinca, prema Beogradu, startovao je 35-ti maraton  za Ginisa, od 55 koliko ih ima, ili preciznije još 20 koliko je ostalo.

Etapa vodi prema, od poznatijih mesta, Deligradu i Đunisu.  Blaga izmaglica, i kiša koja rosi  sa jutarnjom temperaturom vazduha od 8 stepeni nije nikakav problem.  Prolazi se pored crkve Sv Arhangela Mihaila i Gavrila, u kojoj su polileji napravljeni od ostataka  čaura i metkova iz I Svetskog rata.

Kilometar po kilometar, dolazi se do raskrsnice za manastir Sv. Romana, koji potiče iz X veka, a koji je dobio ime po ovde upokojenom podvižniku Romanu Sinaitskom, koji se doselio 888 godine.

Manastir je poznat i po tome što je ovde sahranjen Nikolaj Nikolajevič Rajevski, koji je Lavu Tolstoju poslužio kao inspiracija za lik pukovnika Vronskog, u čuvenom romanu ''Ana Karenjina''. 

Prema najprevođenijem romanu, nakon što se Karenjina bacila pod voz, grof Vronski se prijavio u dobrovoljce i otišao u rat u Srbiju. Tolstoj time završava priču, a život Nikolaja Rajevskog okončao se pogibijom u bici sa Turcima 20. avgusta 1876. kod sela Gornji Androvac, nedaleko od Aleksinca.

Njegovo telo sahranjeno je u porti manastira Svetog Romana u Đunisu, a odatle je posle nekoliko dana preneto u Beograd. Petog septembra ispraćeno je uz velike počasti za Rusiju, posle opela u sabornoj crkvi kome je prisustvovao kralj Milan. Priča se da mu je želja bila da mu srce ostane u Srbiji. Baš tu je bila i smena patrole, na Moravskom mostu prestaje nadležnost aleksinačke i preuzima kruševačka policija. To je ujedno i pola etape.

Nekoliko kilometara odatle Nikoliću se pridružuju članovi ARK kluba ''Maratonci'', a među njima  i pomoćnik gradonačelnika Kruševca za omladinu i sport Predrag Milenković. Kiša sve jače pada, a oni lepo pokisli idu Vidovdanskom ulicom, i dolaze do trga Kosovskih junaka na kome su članovi Rotari Kluba Kragujevac organizovali  svečani doček.

Pored građana i medija, došle su osobe iz saveza slepih Kruševca. Odavde je ekipa otišla na planinu Jastrebac gde će se odmoriti i pripremiti za sledeću etapu do grada na Ibru, Kraljeva.

Ne propustite