''Maraton za Ginisa'' 49/55 - Neumornog Kragujevčanina pozdravili i Mostarci!

Autor: Darko Mitrović
subota 22.10.2016.
17:50
Izvor: Sportske.net, maratonzaginisa.com

Sam finiš ''Maratona za Ginisa'', Kragujevčanina Gorana Nikolića upoznali su i u Bosni i Hercegovini, sada sledi prelazak i u Crnu Goru, do konačnog postavljanja Ginisovog rekorda.

maratonzaginisa.com
maratonzaginisa.com

Povezane vesti

Na velikom parkingu restorana, u Donjoj Jablanici, ekipe televizija, policijska patrola, kombi vozilo sa atletičarima, strpljivo čekaju da ekipa maratona stigne iz Sarajeva, baš tu gde je startna pozicija.

Kiša koja je pljuštala i jutarnja gužva pred odlazak na posao, doprineli su da se iz grada na Miljacki ekipa teško izvuče, i usledilo je malo zakašnjenje od 10-tak minuta, a trebalo je preći 90km. Odmah na startu novinari su odradili svoj posao, atletičari iz Mostara su odredili ko će trčati u prvoj grupi, policija je zauzela svoju poziciju, pucanj pištolja je označio start.

Krenulo se ka gradu na Neretvi.

Inače, prema Mostaru se gaje neke druge vrednosti, on je pobratim sa Kragujevcom, domaćin je više od 10 godina biciklistima i deci plivačima iz grada na Lepenici, u tom gradu Kragujevčani se osećaju kao da su kući, i proći 55 gradova a ne otići u Mostar bio bi greh. 

Grupa je krenula magistralnim putem, gazi se lako ''put pod nogu'' sa konstantnim padom, ima blagih kupsera koji tek da razbiju monotoniju. Učesnici u ovoj etapi su sa Univerziteta Džemal Bijedić - nastavnički fakultet odseka za sport i zdravstvo i sa prirodnoslovnog matematičkog  fakulteta sveučilišta u Mostaru.

Momci i devojke su se smenjivali  na po desetak kilometara, i uvek je u grupi bilo njih 5-6, a nešto kasnije pridružio im se i trijatlonac iz Jablanice Nermin Palić. Njih je dosta na putu, atmosfera je vesela, smenjuju se u trčanju, niko ne može dugo da trči a voleli bi da daju podršku Nikoliću, pa su rešili tako da se menjaju.

Neretva u svojoj modro plavoj boji oslikava oblake koji se s vremena na vreme nadvijaju nad grupu, ali bez padavina. Na 10-tak kilometara od grada učenici osnovne škole iz mesta Vrapčić izašli na put da pozdrave maratonca, i njegove pratioce.Sportski savez grada Mostara se potrudio da animira što veći broj škola, ustanova, organizacija, medija, o dolasku Gorana u njihov grad, i vidi se da je rad urodio plodom.

Na ulasku u grad priključuje se još jedna grupa koja će trčati do cilja, i sada ih na putu ima oko 20-tak. 

Na trgu ispred stare gimnazije već su se okupili ostali članovi sportskog saveza, medii, članovi Rotari kluba Mostar, djaci pomenute škole, i svi čekaju da prvo vide plavu rotaciju jer znaju da iza nje ide njihov dugogodišnji prijatelj, sa timom koji su takodje godinama gosti ovog grada, koji nije hteo da ih u ovoj misiji zaobidje.

Bulevar ih vodi pravo prema cilju 49-te etape, prvi prolazi Nikolić, ostali kako pristižu. Čvrsti zagrljaji, a i suze, završiše ovu rutu.

Kod svih se vidi iskren osmeh i pogled koji govori više od reči. Kratka pauza, predah, i put se nastavlja. Ekipa je iz Mostara otišla do Foče gde će prenoćiti kako bi smanjili kilometražu koju moraju preći do Pljevalja, grada domaćina 50-te etape.

Ne propustite