Istažitelj ruskog dopinga odgovara na kritike: ''To je cepidlačenje''

Autor: Beta Beta
utorak 14.03.2017.
00:04
Izvor: Beta

Istražitelj koji je objavio izveštaj o sistemskom dopingu u Rusiji Ričard Meklaren branio je danas javno svoje nalaze, ocenivši da su napadi na njih "cepidlačenje".

Beta/AP Photo/Felipe Dana
Beta/AP Photo/Felipe Dana

Povezane vesti

Skorašnji komentari sportskih saveza, medju kojima je i Medjunarodni olimpijski komitet (MOK), navodili su da nema adekvatnih prevoda ruskih dokumenata, kao i verovatnoću da će neki disciplinski postupci protiv umešanih sportista biti odbačeni.

"Ako ne možete da napadnete osnovu, onda napadnite periferiju. Veći deo komentara koji se iznose su cepidlačenje oko malih delova. Suština onoga sa čime sam morao da izlazim na kraj nije zaista dovedena u pitanje", rekao je kanadski advokat Meklaren agenciji AP.

Njegov izveštaj izneo je detalje programa za dopingovanje u koji su navodno bili umešani rusko ministarstvo sporta, nacionalna služba bezbednosti FSB, kao i nacionalni sportski savezi i antidoping tela. Cilj tog programa bio je da ruskim sportsistima pomogne da osvoje medalje na Svetskom prvenstvu u atletici 2013. u Moskvi i na Zimskim olimpijskim igrama 2014. u Sočiju.

U poslednjih nekoliko nedelja pokrenuta su pitanja kvaliteta prevoda sa ruskog, a Meklaren je ocenio da je to "potpuna 'crvena haringa' (nešto što namerno odvraća pažnju od važnog pitanja ili dovodi u zabludu), čija je jedina namena da prikrije ili pomuti ono što se zaista deševa".

Meklaren je kazao da ga je prošle godine angažovala Svetska antidoping agencija (WADA) da istraži tvrdnje bivšeg šefa moskovske antidoping laboratorije Grigorija Rodčenkova, koji je vodio laboratoriju tokom Igara u Sočiju.

"Ono što se sada dešava jeste pokušaj da se promeni suština onoga što se dešavalo. Ne možete istragu kompletnog sistema pretvoriti u gomilu pojedinačnih slučajeva", rekao je Meklaren.

Ranije tokom sastanka WADA, Meklaren je prisustvovao govoru ministra sporta Rusije Pavela Kolobkova, koji je ponovo negirao da je postojao državni program dopinga, rekavši da je čak i Meklaren povukao tu tvrdnju.

U privremenom izveštaju Meklarena, objavljenom u julu, govori se o "sistemu koji otklanja opasnost od otkrivanja dopinga, kojim diktira država", da bi u konačnom izveštaju, objavljenom u decembru, to preimenovano u "institucionalnu" zaveru.

Meklaren je kazao da su on i Kolobkov na zahtev Rusije razgovarali o promeni izraza u izveštaju, jer ovako navodi da postoji zavera u koju je umešan predsednik Rusije Vladimir Putin i njegovi bliži saradnici.

"Odlučio sam da prihvatim njihov pogled na stvari. Ovo nije nužno gledište o tome šta ja mislim da je 'državni doping'. Činjenice su, medjutim, iste. Do decembra su se pojavile nove činjenice. Nijedna od njih nije promenjena. Ni za jednu činjenicu nije dokazano da je lažna"
, rekao je Meklaren.

Ne propustite