Atletski savez Rusije retroaktivno diskvalifikovao tri takmičarke

Autor: Beta Beta
sreda 22.03.2017.
11:20
Izvor: Beta

Atletski savez Rusije retroaktivno je diskvalifikovao tri takmičarke sa Olimpijskih igara u Londonu 2012, nakon što je na novom testiranju utvrdjeno da su bile dopingovane.

Beta/AP Photo/Darko Vojinovic
Beta/AP Photo/Darko Vojinovic

Povezane vesti

Nijedna od njih tri nije osvojila medalju. Diskvalifikovane su bacačice kladiva Marija Bespalova i Gulfija Kanafejeva, kao i troskokačica Viktorija Valjukevič.

Dikvalifikacija Bespalove i Hanafejeve znači da su sve tri Ruskinje koje su bacale kladivo 2012. bile pozitivne na doping testu. Šampionka je bila Tatjana Lisenko, ali je njoj u oktobru oduzeta zlatna medalja.

Valjukevičeva je bila osma u troskoku u Londonu, dva mesta ispred zemljakinje Tatjane Lebedeve, kojoj su zbog dopinga oduzete dve medalje iz Pekinga 2008. godine.

Atletski savez Rusije nije objavio na koje supstance su bile pozitivne. Medjunarodni olimpijski komitet (MOK) nije se odmah oglasio.

Ovo je treći put daje Hanafejeva bila pozitivna na doping testu. Prvi put je služila suspenziju 2002. zbog dopinga, a 2008. zato što je svoj urin davala drugome za testiranje.

Bespalova trenutno služi četvorogodišnju suspenziju zato što je 2015. bila pozitivna na zabranjeni steroid.

Od kada je MOK počeo godine počeo da testira uzorke iz 2008. i 2012, više od 30 ruskih takmičara u raznim sportovima bilo je pozitivno. Oni su tako postali najbrojniji u grupi od više od 100 pozitivnih testova. Još sedmoro Rusa je diskvalifikovano zbog doping prekršaja.

Kao posledica toga, Rusija je izgubila 26 olimpijskih medalja, najviše u atletici.

Ne propustite

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Ilija Ikic
Wednesday, 22.03.2017
13:35

Mogu sada da diskvalifikuju i nekoga ko je je učestvovao na olimpijadi pre dvadeset ili trideset godina. Džabe im je jer su i tada imali državno organizovani doping. Čak da time ii potrvrđuju. Evo pokazalo se da su SVE TRI bacačice kladiva bile dopingovane.